Két év múlva újrázna Justin Trudeau kanadai kormányfő

Folytatná az ország kormányzását a liberális miniszterelnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 05. 7:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trudeau az öt év után először személyes részvétellel megrendezett kongresszuson szólt a mintegy 3500 liberális küldötthöz. Beszédében megtiszteltetésnek nevezte, hogy vezetheti a párt választási küzdelmét, és folytathatja „egy jobb jövő építését”. Trudeau politikai pályafutása során eddig három választást nyert meg, több mint hét éve miniszterelnök. 

Ugyanakkor politikai ellenlábasa, a konzervatívokat vezető Pierre Poilievre is nagy támogatottságnak örvend a közvélemény-kutatások szerint, különösen az utóbbi időben a növekvő infláció és a lakáshiány miatt. Trudeau politikáját bírálva Poilievre többször is hangsúlyozta, hogy már túl hosszú ideig volt kormányfő.

Az Angus Reid Intézet márciusi közvélemény-kutatása szerint a kormányfő támogatottsága 37 százalékos, 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb, és a kanadaiak mintegy 57 százaléka elégedetlen Trudeau-val. Más felmérések viszont azt jelzik, hogy a konzervatívok nem tudnak előnyhöz jutni a nagyobb városokban, és programjukkal nem tudnak elég fiatalt és nőt megszólítani.

Trudeau a kongresszuson hangsúlyozta: „Mi fel akarjuk építeni a dolgokat, míg Pierre Poilievre és az ő törtető Konzervatív Pártja le akarja rombolni azokat”. A miniszterelnök kisebbségi kabinetje 2025 őszéig vezetheti az országot, hacsak a kormányfő hamarabb ki nem írja a választásokat.

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (j3) és Valerie Plante montreali polgármester (b2) vizsgálja a pusztítás nyomait 2023. április 6-án, miután jégeső és zivatar csapott le Ontario és Québec tartományra. A viharok következtében a térségben mintegy nyolcszázezer ember maradt áram nélkül (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Ryan Remiorz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.