Újabb hatalmas összeget adna Brüsszel Ukrajnának

A Világbank becslése szerint Ukrajna újjáépítési költségei 411 milliárd dollárra (150,8 ezer milliárd forintra) rúghatnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Bloomberg2023. 06. 20. 9:54
UKRAINE-EU-DIPLOMACY-RUSSIA-WAR-CONFLICT Fotó: SERGEI SUPINSKY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió kész ötvenmilliárd euró (18,7 ezer milliárd forint) pénzügyi segélycsomagot adni Ukrajnának az ellentámadás segítése érdekében – hívta fel a figyelmet a Bloomberg amerikai gazdasági portál az ügyre rálátó tisztviselőkre hivatkozva.

A javaslatcsomag – amely a 2024–2027 közötti időszakra vonatkozna – az Európia Bizottságtól érkezett, célja pedig segíteni az ukrán kormány jelenlegi kiadásainak a finanszírozását és a legsürgetőbb újjáépítési programok kifizetését – állítják a tervet ismerő személyek. A csomagot és annak részleteit – amelyet nyilvánosságra hozatal előtt még módosíthatnak – ma tervezik bejelenteni Londonban, egy ott tartandó konferencián, amelyen az adományozók az ország újjáépítésének módját vitatják meg.

A Bloomberg szerint a bizottság „el akarja kerülni”, hogy Kijev „megterhelő” újjáépítési kiadásokba sodródjon, ezért a csomagot támogatások, kedvezményes hitelek és garanciák formájában fogja felajánlani. 

 A Világbank becslése szerint Ukrajna újjáépítési költségei 411 milliárd dollárra (150,8 ezer milliárd forintra) rúghatnak. Az EU és tagállamai a háború kitörése óta csaknem 38 milliárd eurós gazdasági támogatást hagytak jóvá Ukrajnának.

A bizottság korábban azt mondta, hogy az újjáépítési szükségletek nagy részét fedezné, bár a blokk elvárja, hogy más adományozók és a magánszektor is hozzájáruljon az erőfeszítésekhez. Az EU vizsgálja a befagyasztott orosz eszközök felhasználásának lehetőségeit is.

A segélycsomag a háború sorsdöntő pillanatában érkezhet, hiszen az ukrán erők megkezdték a régóta ígért ellentámadásukat.

Kijev az orosz erők kiszorítását ígérte, és arra ösztönzi a szövetségeseit, hogy továbbra is folytassák a támogatások küldését, még akkor is, ha egyes országok inkább tárgyalásra szorítanák Kijevet és Moszkvát.

Az Ukrajnának szánt korábbi pénzügyi csomagokkal ellentétben a jelenlegit a tagállamok hozzájárulásaiból finanszíroznák, ahelyett, hogy a piacokról vennének fel hitelt.

Ám ezzel lényegében Ukrajna úgy kapna a tagállamoktól éves szinten rendszerezett uniós forrásokat, hogy nem tagja az Európai Uniónak. Ez hazánk szempontjából azért lehet visszás, mert Magyarországgal szemben viszont felfüggesztették a szerződések szerint járó források kifizetését politikai okok miatt.

Ukrajnának a pénzeket akkor folyósítanák, ha Kijev teljesíti a jogállamiság javítását és a korrupció elleni küzdelmet célzó reformokat. Ezek célja, hogy a háborúban álló ország az EU-tagja lehessen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is arra kérte az uniót, hogy még idén döntsenek a tárgyalások megkezdéséről.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. 05. 09-én Kijevben. (Fotó: Sergei Supinsky / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.