Börtönből szabadult amerikai katona szökött át Észak-Koreába

A katona nemrég szabadult egy dél-koreai börtönből, most Észak-Koreában tarthatják fogva.

Gábor Márton
2023. 07. 19. 8:38
AUSTIN, Lloyd; LI Dzsong Szup
Szöul, 2023. január 31. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (b) és Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Szöulban 2023. január 31-én. MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun Fotó: Dzson Hon Kjun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai katona kedden szándékosan és engedély nélkül lépte át a két Korea közötti határt, és vélhetően észak-koreai őrizetben van − erősítette meg Lloyd Austin védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Isaac Taylor ezredes, a United States Forces Korea Public Affairs munkatársa szerint a katona civil úton volt a demilitarizált övezetben, és nem volt szolgálatban az adott pillanatban. 

A katona szándékosan és engedély nélkül elszakadt a csoporttól, és átlépte a demarkációs vonalat. Úgy véljük, hogy jelenleg a KNDK őrizetében van, és együttműködünk a KPA kollégáinkkal az incidens megoldása érdekében

 − tette hozzá az ezredes. 

Két amerikai tisztviselő az Associated Pressnek elmondta, hogy az őrizetbe vett katona Travis King közlegény volt, akit nemrég engedtek ki egy dél-koreai börtönből, ahol testi sértés vádjával tartották fogva.

A húszas évei elején járó Kinget szabadulása után a repülőtérre kísérték, hogy visszaszállítsák a texasi Fort Blissbe, de ahelyett, hogy felszállt volna a repülőgépre, elment, és csatlakozott egy túrához a koreai határ menti Panmunjom faluban, ahol átfutott a határon.

Bryce Dubee, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy King lovassági felderítő, a hadsereghez 2021 januárjában csatlakozott, és eddig nem volt bevetésen.

A katonát észlelték, amint Észak-Korea felé futott, és őrizetbe vették

 − mondta egy, az esetet ismerő személy.

Ez jelentős diplomáciai problémát okoz Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Az első lépés a kommunikáció helyreállítása lesz, de ha egy amerikai katona észak-koreai fogságban van, mindent meg kell tennünk, hogy visszaszerezzük

− mondta Adam Smith képviselő, a képviselőház fegyveres erők bizottságának rangidős tagja.

Az amerikai katona átkelése az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti rendkívül feszült helyzetben történt. A napokban ugyanis egy nukleáris ballisztikus rakétákkal felfegyverzett tengeralattjáró, a USS Kentucky érkezett a dél-koreai Busanba egy tervezett kikötői látogatásra. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Amerikai tisztviselők szerint a tengeralattjáró bevetése a kiterjesztett elrettentés politikájának része.

Észak-koreai tisztviselők hétfőn figyelmeztették az Egyesült Államokat, hogy hagyjanak fel az ostoba akciókkal. Kim Jodzsong munkáspárti tisztségviselő, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga az állami médián keresztül közölte, hogy Észak-Korea katonai offenzívát indít válaszul az amerikai agresszióra. 

Amint azt mi is megírtuk, Észak-Korea helyi idő szerint szerdán feltehetően két ballisztikus rakétát is kilőtt, amelyek a Japán-tengerbe csapódtak.

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Szöulban 2023. január 31-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.