Egy halálos baleset miatt korábban már bevonták az engedélyét a New Yorkban összeomló daru kezelőjének

Az építkezéssel kapcsolatos nyilvántartásokban hivatalosan nem szerepelt a neve.

Magyar Nemzet
2023. 07. 27. 10:43
New York, 2023. július 26. Füst tör a magasba egy kigyulladt építési daru fülkéjébõl New Yorkban 2023. július 26-án. A daru karja leszakadt és a szomszédos épületbe csapódott, a balesetben hatan megsebesültek. MTI/AP/Seth Wenig Fotó: Seth Wenig
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer már felfüggesztették az engedélyét annak a férfinak, aki azt a darut kezelte, amely szerdán kigyulladt és összeomlott a manhattani Hudson Yardsban − írja a New York Post amerikai konzervatív napilap. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a daru felszántotta egy felhőkarcoló oldalát, majd darabjai a mélybe zuhantak New York belvárosában. 

A korábbi alkalommal a darukezelő egyik munkatársa hunyt el, miután 48 emeletet zuhant, olvasható a portál cikkében. A hatóságok a mostani eset kapcsán közölték, hogy a New Jersey állambeli Rockawayből származó Chris Van Duyne üzemeltette a darut. 

A hatóságok szerint viszont annak ellenére, hogy igazolták, hogy Van Duyne volt az üzemeltetője a darunak, az építkezésről szóló nyilvántartásokban mégsem szerepelt a 62 éves férfi neve. Most vizsgálják a mulasztást. Kihallgatják a vállalkozót, az üzemeltetőt és minden érintettet az ügy kapcsán − olvasható a CBS News amerikai hírtelevízió cikkében.

Van Duyne bátyjával, James Van Duyne-nel együtt 2008 szeptemberében ideiglenesen már elveszítette toronydaru-kezelői engedélyét, miután egy férfi  leesett a daruhoz erősített emelvényről. Az akkori eseményeknek egy háromgyermekes apa esett áldozatul, miután a mélybe zuhant. Beszámolók szerint az elhunyt hevedert viselt, de nem volt bekötve.

Chris és James Van Duyne-nak az eseményekben játszott szerepük miatt 25 ezer dolláros bírságot kellett fizetniük és harmincórás tréning elvégzésére kötelezték őket. Chris Van Duyne emellett nyolc hónapra elvesztette B osztályú darugép-engedélyét, míg testvére hat hónapra veszítette el az erre vonatkozó jogosítványát.

Mint korábban megírtuk, Eric Adams, New York polgármestere közölte, hogy a balesetben senki sem vesztette életét, négy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, ugyanakkor kiemelte: az utcára lehullott törmeléket látva sokkal rosszabb is történhetett volna.

A lángok egy 54 emeletes, mintegy száz méter magas épület tetején működő daru motorházából csaptak fel helyi idő szerint a reggeli órákban, miközben az eszköz 16 tonnányi betonterhet emelt.

A New York-i tűzoltóság igazgatója elmondta, hogy a lángok meglazították a daru acélsodrony tartóit, ezután a hosszabb karja leszakadt, és egy közeli épülethez csapódott, majd az utcára zuhant. 

 

Borítókép: Füst tör a magasban egy kigyulladt építési daru fülkéjéből New Yorkban 2023. július 26-án. A daru karja leszakadt és a szomszédos épületbe csapódott, a balesetben hatan megsebesültek. (Fotó: MTI/AP/Seth Wenig)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.