Múzeummá alakíthatják át Berlusconi híres villáját

A hatalmas ingatlanban rengeteg műalkotás van, amelyeket sokszor aukciókon vásárolt a politikus.

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian, The Art Newspaper2023. 07. 04. 7:44
A Berlusconi család.
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Silvio Berlusconi végrendelétét várhatóan a jövő héten ismertetik, de pártja, a Hajrá Olaszország! (FI) felvetette, hogy a múlt hónapban elhunyt volt olasz miniszterelnök San Martinóban található villáját múzeummá alakítsák át. Az ingatlanban rengeteg befolyásos ember – mind az üzleti, mind a politikai életből – megfordult az évek során, és ismert volt hatalmas partijairól is. Berlusconi még az 1970-es években vásárolta a villát, és már a családja is gondolkodott azon, hogy múzeummá alakítják az épületet.

A tervek szerint több lépésben valósulna meg ez az átalakítás, előbb csak privát túrákat tartanának, de később a nyilvánosság előtt is kinyitnák az épület kapuit. A hetvenszobás villában rengeteg műalkotást lehet látni olyan művészektől is, mint Tiziano vagy Rembrandt, de sok Berlusconiról készült kép is lóg a falon.

„Berlusconi szenvedélyes gyűjtő volt” – idézte fel Cesare Lampronti, a villa galériájának vezetője a volt olasz miniszterelnök emlékét.

Imádott olyan festményeket vásárolni, amik hatással voltak rá. Sokszor aukciókon szerezte be a legújabb képeit, de volt, hogy televíziós műsorból. Egyfajta kiút volt neki a politikai stresszből. A gyűjtemény egyik legértékesebb darabja a Tiziano festette Ippolito Medici-portré, amely négy-ötmillió eurót érhet

– magyarázta.

Hatalmas, több mint tízezer műből álló könyvgyűjteménynek is otthont ad az ingatlan, köztük megtalálható Winston Churchill és Margaret Tatcher életrajza. Az irodában pedig olyan vezetőktől kapott ajándékok is helyet kaptak, mint II. Erzsébet volt brit királynő vagy a líbiai Moammer Kadhafi. A kertben egy márványmauzóleumot létesítettek, ahol a látogatók leróhatják tiszteletüket az egykori miniszterelnök előtt.

A Berlusconi-érzést pedig azzal tennék teljessé, hogy a róla és vele készült filmeket lehetne nézni, amiket a villa folyósójára vetítenének.

A leghosszabb ideig hivatalban lévő olasz miniszterelnök megváltoztatta Olaszországot. A Bloomberg amerikai televíziós hálózat közlése szerint az ingatlanok, a bankszektor, a médiaérdekeltségei és a futballklubja együtt nagyjából 7,4 milliárd dollárt érnek. Egyelőre azonban nem tudni, hogy kire fog szállni ez a hatalmas vagyon vagy hogy oszlik majd el. A The Guardian brit napilapnak egy Berlusconihoz közeli forrás ugyanakkor azt mondta, hogy mindenkiről gondoskodni fognak, beleértve volt feleségeit is. Az elhunyt politikusnak összesen öt gyermeke született két volt feleségétől. A hatalmas vagyonába beletartozott az olasz első osztályú AC Monza labdarúgóklub is, jachtok, műalkotások és a Mediaset, Olaszország legnagyobb kereskedelmi műsorszolgáltatója. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy ki vezeti majd tovább pártját, Hajrá Olaszországot!, de valószínűleg lánya veheti át édesapja szerepét.

Borítókép: A Berlusconi család (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.