Nigeri puccs: az EU felfüggesztette a biztonsági együttműködést

A katonai puccsal hatalomra került tábornok óva intett a külföldi beavatkozástól.

Magyar Nemzet
2023. 07. 30. 7:36
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 27. Tûzoltók vízsugárral locsolja a felgyújtott autók roncsait Niger fõvárosában, Niameyben 2023. július 27-én. Egyhetes légtérzárat rendeltek el Nigerben, miután a puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes a fegyveres erõivel eltávolította Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője felszólított Mohamed Bazoum elnök feltétel nélküli szabadon bocsátására, hívja fel rá a figyelmet a Politico brüsszeli hírportál. 

„A nigeri köztársasági intézmények integritása elleni elfogadhatatlan támadás nem marad következmények nélkül a partnerségre és az együttműködésre nézve” – fogalmazott Borrell, megerősítve a „költségvetési támogatás azonnali megszüntetését” és a biztonsági területen folytatott együttműködési intézkedések felfüggesztését.

A külügyi biztos kiemelte:

Az EU nem ismeri el és nem is fogja elismerni a nigeri puccs után felálló hatóságokat.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a héten a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, őrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozottan elítélte a nigeri katonai puccsot, és Mohamed Bazoum elnök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. 

Az amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott a hatalmából eltávolított elnökkel és az ország korábbi vezetőjével, Mahamadou Issoufouval, és arra kérte az utóbbit, hogy segítsen megoldani az országban kialakult helyzetet.

Közben a katonai puccsal hatalomra került tábornok igyekezett megnyugtatni a nemzetközi közvéleményt, és a Nigeri Nemzeti Megmentési Tanács nevében 

óva intett a külföldi beavatkozástól. 

Mint mondta, az ország romló biztonsági helyzete miatt ragadták magukhoz a hatalmat a demokratikusan választott elnöktől, írja a Euronews. Abdourahamane Tchiani, a puccsot vezető tábornok azt is bejelentette, hogy a tanács a hatalom átvétele után hajlandó tiszteletben tartani Niger minden nemzetközi kötelezettségét, beleértve az emberi jogokra vonatkozó kötelezettségeket is.

Borítókép: Tűzoltó vízsugárral locsolja a felgyújtott autók roncsait Niger fővárosában, Niamey-ben 2023. július 27-én, miután a puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes a fegyveres erőivel eltávolította Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból (Fotó: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.