Nem csak a vízbe fulladás jelent veszélyt az indiai monszun során

Legkevesebb 884 ember vesztette már életét idén Indiában a monszunidőszakban tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek miatt – közölte csütörtökön az országos katasztrófavédelmi hivatal szóvivője a június elejétől rögzített indiai tagállami adatokra hivatkozva.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 27. 19:34
Agra, 2023. július 19. A Jamuna folyó megáradt vize az utóbbi 45 évben elõször csaknem eléri a Tádzs Mahal szintjét Agrában 2023. július 18-án. MTI/AP/Arjan Kausik Fotó: Arjan Kausik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb haláleset a monszun alatt az áradásokban elsodort házakhoz, vízbe fúláshoz, villámcsapásokhoz, illetve kígyómarásokhoz köthető. 

Utóbbi esetben arról van szó, hogy áradások alkalmával a kígyók gyakran a házakban keresnek maguknak menedéket.

Ázsia déli részének országaiban az esős időszak rendszerint júniustól szeptemberig tart, az áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó heves esőzések gyakran hatalmas károkat okoznak és sok ember életét követelik. Másrészt a monszun elengedhetetlen a mezőgazdasági termelés szempontjából, a helyi lakosság nagy részének megélhetését biztosítja. A halálos áldozatok száma mindemellett idén némileg alacsonyabb, mint tavaly.

Borítókép: A Jamuna folyó megáradt vize az utóbbi 45 évben először csaknem eléri a Tádzs Mahal szintjét Agrában 2023. július 18-án. (Forrás: MTI/AP/Arjan Kausik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.