A gabonafolyosó megszűnését az ukrán állami kassza is megsínyli

Több száz millió dollártól esett el Kijev a fekete-tengeri gabonaegyezmény megszűnése után.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 11:23
null
Isztambul, 2022. augusztus 3. A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenõrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az elsõ, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenõrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel felére csökkentek Ukrajna gabonaeladásból származó bevételei – mutatott rá a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség az ukrán gazdasági minisztérium adataira hivatkozva. 

A statisztikai adatok ugyanis azt mutatták, Kijev júliusban 2,3 millió tonna kukoricát, búzát és árpát exportált, ami 38 százalékkal kevesebb, mint júniusban.

A gabonaexport zömét a kukorica tette ki, amelyből 1,1 millió tonna hagyta el Ukrajnát, utána következik a búza, amelyből 841 ezer tonnát exportált a kelet-európai ország. A hírügynökség arra is rámutatott, a tengeri szállításban tapasztalható a legnagyobb visszaesés: még júniusban 3,1 tonna gabonát indítottak útnak a kikötőkből, a múlt hónapban már 46,5 százalékkal kevesebbet, körülbelül 1,67 millió tonnát. A közúti szállítás forgalma ugyanakkor növekedett hat százalékkal.

Ukrajna bevételei szempontjából pedig mindez jelentős csökkenést jelent: míg júniusban 712 millió dollár érkezett az állami kasszába a gabonaeladások után, múlt hónapban már csupán 380 millió dollár.

A tendencia hátterében az áll, hogy július közepén véget ért az egy évvel ezelőtt megkötött fekete-tengeri gabonaegyezmény, amelynek értelmében Ukrajna gabonát szállíthatott fekete-tengeri kikötőiből.

Borítókép: 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.