Josep Borrell: Szabálytalan választás előzte meg a gaboni puccsot

Az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselője szerint aligha lehet igazi demokráciáról beszélni egy olyan ország esetén, amelyet több mint ötven éve egyetlen család irányít.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 31. 12:19
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2023. június 20. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje az Európai Unió gazdasági biztonsági stratégiájáról tartott sajtóértekezleten az EB heti ülése után Brüsszelben 2023. június 20-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gaboni és a nigeri puccs közötti különbségekre hívta fel a figyelmet csütörtökön az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője Toledóban, kiemelve, hogy az előbbit egy szabálytalanságokkal tarkított választás előzte meg.

Josep Borrell, aki az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a spanyol városba, elmondta: az EU nem készített tervet állampolgárai Gabonból történő evakuálására, és úgy vélte, az afrikai országban nyugalom van, egyelőre nem látni erőszakra utaló jeleket.

„A helyzet teljes mértékben különbözik a nigeritől − szögezte le a találkozó margóján a CNN-nek adott interjújában −, Nigerben az elnököt demokratikusan választották meg. Gabonban a puccs előtt néhány órával voltaképpen intézményes puccs zajlott le, ugyanis elcsalták a választásokat”.

Aláhúzta: aligha lehet igazi demokráciáról beszélni egy olyan ország esetén, amelyet több mint ötven éve egyetlen család irányít.

A toledói találkozó két fő témája egyébként várhatóan az ukrajnai háború és a július 26-i nigeri puccs lesz, Borrell pedig azt mondta, a megbeszéléseken a tervek szerint jelen lesz a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) soros elnöke, Bola Tinubu nigériai államfő is.

Gabonban szerdán, röviddel a puccs előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba, akkor még hivatalban lévő elnök győzött a múlt heti elnökválasztáson. 

A mostani lett volna a 2009-ben hatalomra került Ali Bongo Ondimba harmadik mandátuma. Előtte apja, Omar Bongo irányította Gabont 41 éven át.

A választási bizottság bejelentése után katonatisztek behatoltak az állami televízió épületébe és élő adásban jelentették be a hatalomátvételt. Még aznap este azt is kihirdették, hogy Brice Oligui Nguema tábornokot nevezték ki az ország ideiglenes elnökének.

Brice Oligui Nguema a hadsereg legbefolyásosabb egységének számító köztársasági gárda főparancsnoka és egyébként az elmozdított − és azóta házi őrizetben lévő − elnök unokatestvére.

A katonai hatalomátvételt több nemzetközi szervezet − köztük az ENSZ és az Afrikai Unió − nyomban elítélte.

 

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió gazdasági biztonsági stratégiájáról tartott sajtóértekezleten az EB heti ülése után Brüsszelben 2023. június 20-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.