A magyar baloldal a rezsicsökkentés ellen szavazott Strasbourgban

A dollárbaloldal európai parlamenti képviselői megszavazták a rezsicsökkentést veszélyeztető tervet.

2023. 09. 15. 14:14
Gyürk András
Strasbourg, 2014. január 14. Az Európai Parlament által közreadott képen Gyürk András, a Fidesz-KDNP EP-képviselõje a parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2014. január 14-én. (MTI/Európai Parlament/Marc Dossmann) Fotó: Marc Dossmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön elfogadott állásfoglalása szerint erősíteni kell a fogyasztók védelmét az ingadozó villamosenergia-árakkal szemben, és biztosítani kell, hogy joguk legyen a rögzített áras vagy dinamikus áras szerződésekhez. 

A témáról kiadott sajtóközlemény szerint az EP strasbourgi plenáris ülésén 366 szavazattal, 186 ellenében és 18 tartózkodás mellett véglegesítette az árampiaci reformról szóló álláspontját, mely szerint a reform részét kell képeznie az arra vonatkozó tájékoztatásnak is, hogy az emberek milyen lehetőségeket írnak alá, illetve a beszállítókra vonatkozó tilalomnak, hogy egyoldalúan módosíthassák a szerződési feltételeket – írta a beszámolójában az MTI.

Brüsszel ismét a rezsicsökkentést támadja

Az uniós villamosenergia-piaci reform eredeti célja a fogyasztói áramszámláknak a földgáz árának alakulásától való függésének csökkentése és az embereknek a jövőbeni árkiugrásoktól, illetve a piaci manipulációtól való védelme volt. További fontos célok az európai ipar versenyképességének megőrzésének segítése, főként a hosszú távú árambeszerzési szerződésekkel, valamint a megújuló energiaforrásokba történő befektetések elősegítésére.

A javaslat 66a cikkében azonban a bizottság új jogkört kapna, bizonyos piaci feltételek teljesülése esetén, hogy árampiaci válsághelyzetet hirdessen.

Egy ilyen helyzetben a tagállamok árszabályozási lépéseit korlátozhatná a bizottság, azaz Magyarországon például a rezsicsökkentést. A háztartások átlagfogyasztásának csak hetven, a kkv-k átlagfogyasztásának nyolcvan százalékáig lehetne hatósági árakat alkalmazni. Ez ebben a formában egyértelműen korlátozná a rezsicsökkentést, ráadásul pont a nehéz árampiaci környezetben.

A döntés kapcsán Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője leszögezte

Az Európai Bizottság kudarcos szankciós politikája példátlan energiaválságot okozott. A brüsszeli bürokraták most az emberekkel akarják megfizettetni ennek az árát. A mai döntés bizonyítja, hogy ebben a magyar baloldal is segítené őket. Nyilvánvalóvá vált, hogy a rezsicsökkentés megőrzését támogató magyarok csak a Fidesz–KDNP-re számíthatnak

 – fogalmazott.

Az uniós árampiaci reform javaslatát az Európai Bizottság és az Európai Parlament baloldali többsége saját hatáskörének bővítésére és a magyar rezsicsökkentés aláásására használja. A brüsszeli bürokraták magukhoz akarják venni a jogot, hogy eldöntsék, mikor van energiaválsághelyzet, s hogy ilyenkor engedélyezik-e a rezsicsökkentett árak alkalmazását. Ezzel csökkentenék a tagállamok jogait, hogy megvédjék polgáraikat a magas energiaáraktól. 

Gyürk András szerint ez a magyar rezsicsökkentés ellen irányuló támadássorozat újabb fejezete. 

Nonszensz, hogy Brüsszelből mondják meg, mikor segíthetjük a polgárokat és vállalkozásokat. Ez egy elfogadhatatlan javaslat, alapvető nemzeti érdek, hogy ebben a formában ne valósuljon meg

– hangsúlyozta a jobboldali politikus.

A magyar baloldal ezzel szemben a javaslat mellett foglalt állást. 

A baloldal a magyar emberekkel szemben újra a brüsszeli bürokraták mellé állt. Bebizonyosodott, hogy ha tehetnék, eltörölnék a rezsicsökkentést. Ezzel szemben mi nem engedünk ennek a nyomásnak, és továbbra is megvédjük a magyar családokat a magas energiaáraktól

 – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

A magyar emberekkel szemben ismét Brüsszel mellé álltak a dollárbaloldal EP-képviselői

A magyar baloldal egységesen állást foglalt a 66a cikket tartalmazó EP-álláspont mellett, ezáltal a rezsicsökkentés ellen szavazott. Brüsszel mellett voksolt a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna, a jobbikos Gyöngyösi Márton, a DK-s Molnár Csaba, Rónai Sándor és a szintén a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez tartozó Ujhelyi István is. 

Kitartóak Brüsszelben

Az Európai Bizottság egyébként már 2023 májusában a rezsicsökkentés megszüntetésére szólított fel, amikor az EB közzétette a tagállamoknak szóló gazdaságpolitikai javaslatait. 

Brüsszel Magyarországnak a rezsicsökkentés eltörlését és tőkeigényes energetikai fejlesztések kivitelezését ajánlotta. Ezek a javaslatok következetlenek és elfogadhatatlanok. Nem kérünk a kudarcos szankciós politikával Európát energia- és inflációs válságba navigáló brüsszeli bürokraták legújabb ötleteléséből – írta már akkor a közleményében Gyürk András.

 A Fidesz EP-képviselője hozzátette: 

Az Európai Bizottság gazdaságpolitikai javaslatainak fő célja az emberek tartós jólétének megőrzése lenne. Ezzel szemben Brüsszel megszorításokat javasol. A brüsszeli bürokraták a rezsicsökkentés felszámolására és tőkeigényes energetikai beruházások kivitelezésére szólítják fel Magyarországot.

Brüsszel javaslatának végrehajtása minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene. Továbbá szintén sorsukra hagynák a rezsivédelemben részesülő családi lakóközösségeket és kisvállalkozásokat is. Az energetikai beruházások gyorsításának legfőbb akadálya pedig maga a bizottság, amely visszatartja az erre fordítható forrásokat – írta a magyar politikus.

Gyürk András már akkor kiemelte

Brüsszel ajánlásai elfogadhatatlanok. Emellett érdemes lehet három javaslatot megfontolniuk. Egyrészt ne hozzanak az energia- és inflációs válságot fokozó intézkedéseket. Másrészt azonnal bocsássák rendelkezésre a magyar embereket jogosan megillető forrásokat. Végül haladéktalanul tisztázzák szerepüket a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos zsarolási kísérletet illetően.

 

Borítókép: Gyürk András (Fotó: MTI/Európai Parlament/Marc Dossmann)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.