Niger elleni szankciókat szeretne az EU

A nigeri puccsért felelős katonai junta elleni egyéni szankciók jogi kereteinek megteremtéséről állapodtak meg az Európai Unió külügyminiszterei – jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a toledói tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 01. 6:16
Luxembourg, 2023. április 24.
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozója elõtt Luxembourgban 2023. április 23-án. Az EU-külügyminiszterek az ukrajnai háborúról és a szudáni válságról tanácskoznak.
MTI/EPA/Julien Warnand
Luxembourg, 2023. április 24. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozója elõtt Luxembourgban 2023. április 23-án. Az EU-külügyminiszterek az ukrajnai háborúról és a szudáni válságról tanácskoznak. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, a puccs vezetőivel szemben alkalmazott korlátozások sora mellett az unió humanitárius célú mentességet fog kérni a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által már bevezetett kereskedelmi szankciók alól, hogy ne okozzanak humanitárius problémát Nigerben.

Nem akarjuk, hogy a szankciók további büntetéssé váljanak a világ második legszegényebb ország számára

− fogalmazott.

Josep Borrell elmondta: a tanácskozáson jelen volt Omar Touray, az ECOWAS elnöke és Hassoumi Massoudou, Niger legitim kormányának külügyminisztere, akik első kézből adtak tájékoztatást az aktuális helyzetről.

Az uniós főképviselő kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az európai közösség számára prioritás a diplomácia megoldás keresése az alkotmányos rend helyreállítására az afrikai országban.

Senki nem kívánja, hogy katonai beavatkozás történjen

− jelentette ki.

Hozzátette: az EU támogatja az ECOWAS erőfeszítéseit, és nyitott arra, hogy megfontolja a konkrét és részletes javaslatait akár szankciókról, akár diplomáciai útról legyen szó.

Támogatnunk kell Ukrajnát, kiszámítható és fenntartható módon, nem csupán a jövő héten vagy a jövő hónapban, hanem hosszú távon is. […] A háború alatt és a háború után is

− fogalmazott Josep Borrell a tanácskozás másik napirendi pontjával kapcsolatban.

Szavai szerint ennek egyik kulcseleme a katonai utánpótlás pénzügyi támogatása az uniós békealapon keresztül, amelynek összege húszmilliárd euró lenne a következő négy évben, amennyiben az erről szóló javaslatot elfogadják. A másik központi elem az ukrán katonák képzése, amelynek létszámkeretét negyvenezerre növelnék a következő hónapokban.

Josep Borrell azt is bejelentette: Szerbia és Koszovó visszatér az Európai Unió által támogatott párbeszédhez, a találkozóra Spanyolország szervezésében szeptember 14-én kerül sor.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.