Víz alá került a szerb főváros + videók

Járhatatlan utak, úszó autók – Belgrádban elképesztő mennységű csapadék hullott.

2023. 09. 25. 9:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elöntötte a víz Szerbia fővárosát, miután vasárnap este rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott. Belgrádban sár és víz hömpölygött az utcákon. A város egyes részeit jégeső is sújtotta. 

Az alacsonyabban fekvő területeken gyakorlatilag kisebb tavak alakultak ki, amelyek teljesen lehetetlenné tették a közlekedést. Többen is arra kényszerültek, hogy elhagyják autójukat, s gyalog igyekezzenek biztos helyre menekülni.

Persze ezúttal is volt olyan autós, aki a korábbi esetekből mit sem tanulva megpróbálkozott átjutni valamelyik aluljárón, így gépjárművét az ablakokig elöntötte a törmeléket, szemetet és más hulladékot kimosó víz.

Volt olyan útkereszteződés, ahol a csatornafedő elmozdult a helyéről, ezáltal életveszélyes szituációk alakultak ki, bármikor beleeshetett volna valaki a lyukba. Csak a puszta szerencsének köszönhetően nem pottyant bele senki.

A hatalmas mennyiségű eső miatt a lakótömbök is beáztak. A lépcsőházakba is betört a víz. Egyes boltokban is gyors segítségre volt szükség a károk helyreállításához.

A vihar a főváros körüli autópályákon is jelentősen megnehezítette a közlekedést. 

A látótávolság a minimumra csökkent.

A nehéz időjárási körülmények miatt több baleset is történt.

A Szerbiai Rádió és Televízió közlése szerint négy óra alatt 40 liter csapadék esett négyzetméterenként. A belügyminisztérium arról tájékoztat, hogy az éjszaka folyamán letört ágakhoz és elárasztott épületekhez, köztük egy egészségházhoz kellett kivonulniuk egységeiknek. A közép-szerbiai Csacsakon tűzhöz riasztották őket, melyet villámlás okozott; sérült nem volt. 

A hétvégén a vajdasági Sidet is erős vihar sújtotta, ott 11 ezer háztartás maradt napokig áram nélkül. Az ellátás csak hétfő reggelre látszik normalizálódni.

 

Borítókép: A szerb belügyminisztérium egységei a vihar sújtotta Siden (Fotó: szerb belügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.