„Ha bevonulnak, a túszok nem jönnek ki élve” + videó

Megrázó dolgokról mesélt egy férfi, akinek a fiát a Hamász elrabolta és túszként tartja fogva.

2023. 10. 21. 17:42
null
Izrael, 2023. október 19. A Gázai övezet határában állomásozó izraeli katonák Dél-Izraelbõl fotózva 2023. október 19-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Argentínából származó, több mint öt évtizede Izraelben élő Alex Sherman élete október 7-e óta megváltozott, amikor fiát, Ron Shermant, a 19 éves sorkatonát a Hamász milicistái elfogták. Bár az izraeli kormány nem nyilatkozott fia sorsáról, Sherman igyekszik abba a reménybe kapaszkodni, hogy még életben van. Órákkal azután, hogy a Ron osztagának bázisa ellen támadást indított a Hamász, a terrorszervezet videót tett közzé az interneten, amelyen a fiú más fiatal fogvatartottakkal együtt élve látható.

Az El Debate spanyol lapnak adott interjúban az apa azt mondta, ha egy aprócska remény is van, akkor hisz benne. Attól tart, hogy ha az izraeli erők megindítják a szárazföldi offenzívát és behatolnak a palesztin övezetbe, akkor elszáll az esélye annak, hogy élve visszaszerezzék a fiát és a többi túszt.

Október 7-én, szombaton reggel fél hétkor nagyon riadtan hívott fel minket, és arabul kezdett el mesélni a robbanásokról, a lövöldözésről és a sikolyokról. Elmondta, hogy terroristák vannak a bázison, és azt írta nekünk egy üzenetben: „Már az ajtóban vannak, nem tudok tovább beszélni, itt a vége, végeztem, nagyon szeretlek.” Így ért véget a beszélgetés. A telefont kikapcsolták. Abban a pillanatban kővé dermedtünk a rémülettől, nem tudtuk, mi történik, azt hittük, nincs többé a fiunk

– mesélte összetört szívvel Alex Sherman. Hozzátette, hogy amikor élve látta a fiát, csak arra tudott gondolni, hogy láthatóan kínozzák őket, de legalább életben van. 

Ez egy tragédia, de egy kicsit jobb helyzetben vagyok, mint más szülők, akik azt sem tudják, hogy a gyerekeik életben vannak-e. Ezért úgy ragaszkodom ahhoz a videóhoz, mintha bizonyíték lenne arra, hogy élve vitték el, és hogy élve is adják vissza nekem

– mondta az édesapa. Megjegyezte hogy a fia asztmás, és nem tud rendesen lélegezni az inhalálója nélkül. A Vöröskereszt nem jut el a támaszpontra, így emiatt is erősen kérdéses a jólléte. Sherman arról is mesélt, hogy a szíve kétfelé húzza az elméjét.

Egyrészt, mint egy olyan katona apja, aki egy alagútban van fogságban, egyáltalán nem támogatom, hogy az izraeli csapatok bemenjenek Gázába. Azt kérem, hogy tárgyaljanak, hogy kihozzák a fiamat, azt kérem, hogy élve hozzák haza. De izraeli állampolgárként megértem, hogy országunk nem engedheti meg, hogy egy olyan terrorista csoport, mint a Hamász, továbbra is ellenőrzése alatt tartsa Gázát. Cselekedni kell, be kell menni és valahogy semlegesíteni őket, mert így nem mehet tovább. Megértem, hogy ha a hadsereg gyalogsággal megy be Gázába, nem hiszem, hogy élve ki tudják szabadítani a fiamat. Sajnos ez nem egy hollywoodi film.

A férfi szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy amit most tesz Izrael, azt nem azért teszi, hogy bántsa a lakosokat. – Meg kell érteniük, hogy amit most teszünk, azt nem akarjuk megtenni. Nem akarjuk, hogy egy gyereknek is baja essen, számunkra az, hogy egy gyerek megsérül, vagy egy anyát megölnek, nagy kudarc, nem ez a célunk. Nekik az, hogy egy fiúnak elvágják a torkát, az a siker – hívta fel a figyelmet Alex Sherman.

Eközben az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a Hamász által elrabolt több mint 200 ember családja közül már 70-et értesítettek. A túszok között több tucat 18 év alatti gyermek és csecsemő van, valamint egy tucat 60 év feletti felnőtt.

Borítókép: A Gázai övezet határában állomásozó izraeli katonák Dél-Izraelből fotózva 2023. október 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.