Küszöbön a harmadik világháború?

Irak közölte, hogy amerikai katonai célpontokat fog támadni, amennyiben az USA beavatkozik a konfliktusba.

Forrás: MTI2023. 10. 10. 21:35
null
Gáza, 2023. október 10. Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hádi al-Amiri, a bagdadi kormányt támogató, egyik Irán-barát iraki párt befolyásos vezetője közölte, hogy Bagdad amerikai célpontokat fog támadni, ha Washington beleavatkozik az izraeli–palesztin konfliktusba, és segítséget nyújt Izraelnek a Hamásszal szemben.

ha az amerikaiak nyíltan beavatkoznának a konfliktusba… akkor minden amerikai érdekeltséget legitim célpontnak fogunk tekinteni, és gondolkodás nélkül megtámadjuk

– szögezte le Amiri, a Badr Szövetség vezetője egy bagdadi törzsi ülésen hétfő este, egy nappal azután, hogy a washingtoni Fehér Ház egyebek között közölte: lőszereket ad Izraelnek, és repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot telepít a Földközi-tenger keleti részére.
 

A Badr Szövetség nevű síita politikai szervezetnek többé-kevésbé része a Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű állami paramilitáris szervezet több frakciója, köztük több Irán-barát frakció is. Ez a milícia számos rakétatámadást hajtott végre az Irakban állomásozó amerikai erők és a bagdadi amerikai nagykövetség ellen az elmúlt években. E támadásokat egy tavalyi megállapodás alapján sikerült leállítani.

Irakban 2500 amerikai katona állomásozik, akik háttértámogatással és tanácsokkal látják el az iraki erőket az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihadista szervezet elleni harcban.

Szombaton a PMF egyértelmű támogatásáról biztosította az Izraelt megtámadó Hamász-fegyvereseket, az iraki kormány pedig kijelentette, hogy ez a támadás az izraeli elnyomó politika természetes következménye.

Abdel-Malek al-Húszi, a jemeni síita húszi felkelők vezetője kedden szintén felszólította az Egyesült Államok vezetését, hogy ne avatkozzon be az izraeli–palesztin konfliktusba. Ha kell, rakétákkal és drónokkal fogják támadni az amerikai érdekeltségeket, és ha kell, összeállnak ebben más csoportokkal is - közölte.

Borítókép: Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én  (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.