Nógrádi György: Egy nap alatt összedőlne Ukrajna

A biztonságpolitikai szakértő pontosította Vlagyimir Putyin számításait.

2023. 10. 06. 13:42
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogyott a levegő Oroszország körül az elmúlt évtizedekben azzal, hogy az NDK összes tartománya átlépett az NSZK-ba, illetve azzal, hogy a volt szocialista országok uniós és NATO-tagok lettek. Ezek miatt a folyamatok miatt élet-halál harc folyik Belarusz és Ukrajna befolyásolásáért – jelentette ki lapunk megkeresésére Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédére reagált, amely a Valdaj nemzetközi plenáris ülésen hangzott el. 

Az orosz elnök arról beszélt, hogy a nyugati politikai kultúrában továbbra is uralkodik az a vágy, hogy a világot két részre osszák fel, „mi és ők” alapon. Putyin elmondta: a nyugati elitnek ellenségre van szüksége. Ennek kapcsán Nógrádi György megjegyezte, hogy korábban az Egyesült Államokban Henry Kissinger egykori külügyminiszter volt az, aki meghatározta, hogy a két kommunista hatalmat, a Szovjetuniót és Kínát ki kell játszani egymás ellen, és a világ ellenségeivé kell tenni.

Ukrajna támogatottsága kapcsán kiemelte, hogy jelenleg körülbelül negyven nyugati ország támogatja, de a világ maradék 160 országa semleges és jelentős részük USA-ellenes.

A biztonságpolitikai szakértő arra a kérdésre, hogy mit gondol Putyin azon mondatáról, miszerint Ukrajna ma nem létezhet dollármilliárdos támogatások nélkül, melyek ha leállnak, egy héten belül mindennek vége lesz, úgy felelt, hogy ez egy jóindulatú megjegyzés volt.

Én pontosítanám, szerintem egy napon belül. Ma az ukrán költségvetésnek kevesebb bevétele van, mint az ukrán katonai kiadásnak. Ha nem kapna nyugati támogatást, egy napon belül nem lenne fizetése az adminisztrációnak, az egészségügynek, az oktatásnak és az ország meghalna.

Nógrádi szerint összedőlt az az elképzelés, hogy a vilniusi NATO-csúcsig sikert tudnak elérni. Az amerikaiak azt mondták, hogy legalább egy ponton törjenek át, de ez nem sikerült, állóháború folyik. Ukrajna helyzetét pedig tovább rontja, hogy mivel vérig sértették a lengyeleket, ők már nem adnak át a megkötött szerződéseken túl ingyen fegyvert és a németek sem hajlandók a Taurus rakétákat leszállítani, mert Ukrajna nem tartja a szavát. Ezeken a töréseken kívül Robert Fico, a szlovák választások győztese sem fog fegyvert szállítani Ukrajnának és Magyarország is tartja azonos álláspontját.

Borítókép: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Horst Teltschik 329 sorsfordító nap – a német újraegyesülés belülről című könyvének bemutatóján (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.