Átlátszó felső, fekete melltartó – megbotránkoztató jelenet a Bundestagban

Az öltözetet a Zöldek transznemű képviselője, Tessa Ganserer viselte.

Forrás: Mandiner2023. 11. 30. 7:40
Tessa Ganserer, a németországi zöldek transznemű képviselője a Bundestag családügyi bizottságának ülésén (Fotó: képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbotránkoztató öltözetben jelent meg a német Bundestag családügyi bizottságának ülésén Tessa Ganserer, a Zöldek szőke parókás transznemű képviselője – hívta fel a figyelmet a Mandiner. A politikus egy kétgyeremekes apa, aki a keddi nyilvános meghallgatáson egy tüllszerű, teljes mértékben átlátszó felsőben jelent meg; alatta csupán egy szűk fekete melltartó takarta műkeblét.

Soha egyetlen politikusnőnek nem jutna eszébe ilyen neglizsében megjelenni a Bundestagban 

– írta le gondolatait a Welt hasábjain Kristina Schröder korábbi német családügyi miniszter.

Kiemelte, hogy a parlament szabályzata azt is előírja, hogy az épületbe csak a hely méltóságához illő ruházatban lehet belépni – a bizottság elnöke mégsem intette meg a transznemű képviselőt, mint ahogy kollégái sem szólaltak fel a szabálysértés miatt, ráadásul a mainstream média is feltűnően hallgat az ügyben. Hiszen transznemű – ki is merné őt kritizálni, hogy aztán ráüssék homlokára a „transzfób” bélyeget.

Amivel viszont pont az nyer bizonyítást, amit Tessa valószínűleg a legkevésbé szeretne: hogy ő bizony nagyon nem nő, hanem egy szerencsétlen, akinek a háta mögött összesúgnak, a szemébe viszont semmi őszintét nem mondanak.

Azt ugyanakkor az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága esetleg egyszer tisztázhatná, hogy amikor a baritonhangú transznő gyakorlatilag egy prostituáltjelmezzel demonstrálja női mivoltát, akkor a nemi előítéletek és sztereotípiák efféle felvonultatása és a nemi jellemzők ilyen szinten szexista megjelenítése miatt büntetésből pontosan hány percig térdepeljenek kukoricán a suttyó genderellenes konzervatívok?

A Mandiner szerzője továbbá arról is beszámolt, hogy az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága a decemberi plenáris ülés egyik napirendi pontjához, a gyűlöletbeszéd uniós bűncselekményként történő elismeréséről szóló indítványhoz egészen felháborító véleményt fogadott el. A dokumentumban ugyanis azt írták, hogy

az illetékes EP-képviselők határozottan elítélik a genderellenes mozgalmakat, amelyek félrevezető, félelmet keltő üzeneteket terjesztenek azon személyek ellen, akik nem felelnek meg a heteronormatív, cisznormatív, patriarchális társadalom bináris, nemi sztereotípiákon alapuló, hagyományos elképzeléseinek”, és amely genderellenes mozgalmak célja „többek között a nemen, a szexuális irányultságon, a nemi identitáson, a nemi önkifejezésen és a nemi jellemzőkön alapuló megkülönböztetés kialakítása és állandósítása, és ezáltal az alapvető jogok megsértése.

A vélemény továbbá szigorúan leszögezte: „az LMBTIQ+-ellenes gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd előfordulásának fő mozgatórugói között szerepelnek a nemi előítéletek és más sztereotípiák”.

Borítókép: Tessa Ganserer, a németországi Zöldek transznemű képviselője a Bundestag családügyi bizottságának ülésén (Forrás: Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.