Csók, amely meg sem történt – áll a bál Berlinben

Szokatlan jelenet játszódott le a berlini miniszteri találkozón: Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter kicsit közelebb kerül német kollégájához, Annalena Baerbockhoz.

2023. 11. 04. 8:10
European Conference on EU Enlargement
02 November 2023, Berlin: Annalena Baerbock (M, Bündnis90/Die Grünen), Foreign Minister, receives a kiss from Gordan Grli· Radman, Foreign Minister Croatia, during the group photo at the European Conference on EU Enlargement, EU Reforms and the EU's Global Capacity to Act at the Federal Foreign Office. Photo: Joerg Carstensen/dpa (Photo by Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/Jörg Carstensen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feminizmus áldozatául esett a horvát politikus, vagy tényleg szájon akarta csókolni a német kollégáját? Ez a kérdés foglalkoztatja a horvát és a német közvéleményt is. Nézzük meg hát közelebbről a fotót.

Csók és más semmi
Csók vagy nem csók? Ez itt a kérdés. Fotó: AFP/Jörg Carstensen

Egy, az internetre felkerült videórészlet azt a benyomást kelti, mintha a horvát külügyminiszter valóban szájon akarná csókolni a német politikust, aki emiatt kényelmetlenül érzi magát. Ugyanakkor Gordan Grlic Radman egyértelműen tagadja ezeket a vádakat, mint mondta, ez nem több, mint egy kollegiális gesztus. 


 Egy csók és más semmi

 

Nem tudom, mi volt a probléma. Nem voltam tudatában, amíg meg nem láttam. Tisztelettel köszöntöttük egymást, ahogy én is köszöntök mindenkit és ahogy mindenki köszönt engem. Ezért nem láttam benne semmi kivetnivalót. Ha valakit ez zavart, elnézést kérek tőle, de ez meleg és emberséges hozzáállás volt egy kollégával szemben.

– mondta el kérdésre sajtótájékoztatóján a horvát politikus.

 

Botrány botrányt követ

Annalena Baerbock egyébként nem kifejezetten ragaszkodik a diplomáciai protokollhoz, ahogy arról korábban beszámoltunk, a német külügyminiszter diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt, amikor arról beszélt, hogy a német kormány támogatja Ukrajnát. 

De nem ezek voltak a német zöldpolitikus legemlékeztesebb pillanatai, hanem például amikor geometriából vizsgázott elégtelenre, Putyint 360 fokos fordulatra akarván rábeszélni. Ami ugye azt jelenti, hogy Annalena Baerbock szerint minden a legjobb irányba halad. 

Néhány hete pedig azt állította Németország külügyminisztere, hogy 560 napot dolgozik egy évben, ezzel újra nevetségessé téve magát. 

A kommentelők azonnal beleszálltak a német külügyminiszter legújabb ostobaságába. Az egyik férfi azt írta, hogy már az ötéves, óvodás kislánya is tudja, hogy 365 nap van egy évben. 

 

Egy másik hozzászóló pedig Annalena Baerbock korábbi kijelentésére visszautalva, miszerint neki fontosabb az ukránoknak tett ígérete, mint a választói, így reagált:

Ukrajnában hosszabb az év, mint Németországban?

Annalena Baerbock egyébként még a saját választóit sem tiszteli, mint azt korábban kifejtette:

Ha én azt ígértem az ukrán népnek, hogy »veletek vagyunk, amíg szükségetek van ránk«, akkor azt be is tartom. Nem érdekel, hogy mit gondolnak a német szavazóim, teljesíteni akarom az ígéretem az ukrán népnek

Visszatérve a csókra, itt újra megnézheti a videót, és eldöntheti, hogy mennyire volt a kínos ez a jelenet. 

Borítókép: Gordan Grlic Radman szájon akarta csókolni Annalena Baerbock német külügyminisztert (Fotó: AFP/DPA/ Joerg Carstensen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.