Durva dolgokat találtak a magyar határ mentén a migránsoknál + videó

Több ezer migránst szedtek össze a szerb hatóságok, folytatják az akciót.

2023. 11. 10. 21:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már mintegy 4500 migránst gyűjtött be a szerb rendőrség a magyar határ menti övezetben, amióta megerősítette a fellépését az illegális bevándorlás ellen. Fegyverek, töltények és drog is volt az erdőben bujkáló migránsoknál. A belügyminiszter Palicson egyeztetett a további lépésekről.

Egyeztetnek a rendőri vezetők a migránshelyzettel kapcsolatban (Fotó: Szerb Rendőrség)

Az október 27-e óta zajló, Szabadka, Zombor, Nagykikinda és Pirot térségét érintő fokozott rendőrségi akcióban eddig több mint 4500 migránst gyűjtöttek be a hatóságok. A többnyire erdőkben, tanyákon és rögtönzött sátortáborokban bujkáló illegális bevándorlók többségét befogadóközpontokba szállították – tájékoztatott Palicson Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter. 

Hozzátette: az érintett területeket több száz rendőr fésülte át, akcióik során pedig összesen öt automata puskát, öt pisztolyt, mintegy 1580 darab különböző kaliberű lőszert, több száz külföldi útlevelet és kábítószert is találtak. Olyan eszközöket is lefoglaltak, melyek az erdőben való rejtőzködéshez szükségesek.

A rendőrök nemcsak az erdőket és más lakatlan vidékeket derítették fel, hanem állandó közúti ellenőrzéseket is tartottak az észak felé tartó fontosabb útvonalakon és azoknál a mellékutaknál is, amelyeknél migránsmozgás volt korábban észlelhető. Ezen akciójuk keretében több mint 80 ezer járművet ellenőriztek.

Házkutatásokat is tartottak – 330 ingatlant vizsgáltak át, többségében Szabadkán és a környező falvakban. Külön hangsúlyt helyeztek az egy éjszakára is kivehető szálláshelyekre. Ebben az akcióban nyolc csempészt fogtak el és további 119 személyt vettek őrizetbe különböző bűncselekmények miatt. 

Államhatár illegális átlépése és embercsempészet miatt 17, fegyverbirtoklás miatt 11, kábítószer jogosulatlan birtoklása miatt öt alkalommal tettek bűnvádi feljelentést.

A belügyminisztérium tagjai – az északi területeken kívül – az ország déli részén folytatnak fokozott tevékenységet, megakadályozva a Bulgáriából és Észak-Macedóniából érkező illegális migránsok belépését.

A belügyminisztérium közleményében az áll, mindaddig kitartanak a harcban, amíg nem oldódik meg az illegális migráció problémája és teljesen meg nem szakad az embercsempészet lánca.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, a migránsokhoz köthető fegyveres leszámolások jellemzően egymással szemben álló, illegális bevándorlókat tömörítő bandák között alakulnak ki, a háttérben pedig az embercsempészbandák állnak. 

A Horgos környéki erdők az október végi, három áldozattal járó migránsleszámolást követő akcióknak köszönhetően jelenleg tiszták. A rendőrségi és csendőrségi egységek jelenleg a falu központjában állomásoznak és onnan járnak napi szinten a terepre. Sors Róbert horgosi tanácselnök a vajdasági Pannon Televízió Közügyek című műsorában azt mondta, évek óta erre vártak, ezt követelték.

Félelemben éltünk. Az iskolába való eljutás és az utazás is gondot okozott, buszokkal is mentek a migránsok. Gond volt az is, hogy az emberek kimenjenek a termőföldekre almát szedni, betakarítani a terményüket, a földet megművelni. Nagy kockázattal jár kimenni a földekre. A település területén is féltek mozogni az emberek.

– mondta Sors Róbert.

A Vajdasági Magyar Szövetség illetékesei is felhívják a figyelmet a migráció okozta problémákra. A magyar párt évek óta sürgeti a helyzet rendezését.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában elmondta: a szerb különleges erők, illetve a rendőrségi egységek folyamatos jelenlétére van szükség a szerb–magyar határon, a lakosság jogosan várja el, hogy őrizzék a biztonságukat. Hozzátette: a VMSZ már 2015 óta hangoztatja, hogy kezelhetetlen az ottani helyzet, és „nyilván az elmúlt időszakban csúcsosodott ki a probléma”.

Bár a szabadkai befogadóközpont jelenleg teljesen üres, a helyiek továbbra sem nyugodtak meg. Attól tartanak, hogy a migránsmentes időszak csak átmeneti, és hogy az illegális bevándorlók, az embercsempészekkel karöltve, újabb módszereket és útvonalakat fedeznek fel, melyekkel kijátszhatják a fokozott rendőri felügyeletet is.

Borítókép: Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter egyeztet a rendőrségi vezetőkkel Palicson (Fotó: Szerb Rendőrség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.