Szívszorító történet végén szűnt meg a kommunikáció a Hamász és Izrael között + videók

A sorozatos harcok és háborúk ellenére is fenntartotta a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael a kommunikációs csatornákat. A felek 2006 óta két férfin keresztül egyeztettek olyan ügyekben, mint a fogolycserék és a tűzszüneti megállapodások. A kommunikációs csatornák október végével azonban teljes mértékben megszűntek: Gerson Baskin és Gázi Hamad kapcsolata még az október 7-i támadást is túlélte, ám miután a Hamász magas rangú vezetője arról beszélt, Izraelt el kell törölni a Föld színéről, és további támadásokra szólított fel, a csatornák bezárultak.

2023. 11. 20. 4:51
HAMAD, Gázi
Bejrút, 2023. október 26. Gázi Hamad, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet döntéshozó szervének, a politikai irodának a tagja interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek Bejrútban 2023. október 26-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, és több mint 1400 embert megölt. MTI/AP/Bilal Huszein Fotó: Bilal Huszein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét éven át titkos kommunikációs csatornán keresztül közvetített két férfi a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael között. Gerson Baskin izraeli békeaktivista, valamint Gázi Hamad, a Hamász szóvivője és külügyminiszter-helyettese még akkor is kapcsolatban állt egymással, amikor magasabb szinten a felek megtagadták az egymás közötti kommunikációt. Segítségüknek köszönhetően például 2011-ben egy izraeli katonát engedett szabadon a terrorszervezet. A Baskin és Hamad között 2006 óta tartó kapcsolattartás a Hamász és Izrael temérdek csatáját túlélte, még az október 7-i támadást is.

A The New York Times amerikai napilap arról írt izraeli tisztviselőkre hivatkozva, hogy a terroristák által a Gázai övezetbe hurcolt mintegy 240 túsz kiszabadítása érdekében folytatott tárgyalások sem vetettek véget a kommunikációnak.

A kapcsolat akkor szakadt meg, amikor Hamad az LBC libanoni televíziónak adott interjújában súlyos kijelentéseket tett Izraelre vonatkozóan. Említette többek között, hogy Izraelnek nincs helye a palesztinok földjén, el kell törölni onnan, és meg kell leckéztetni az országot. Emellett a Hamászt további támadásokra szólította fel. A beszélgetést Baskin is megnézte, és az amerikai lap szerint üzenetet küldött Hamadnak, melyben azt írta:

Azt hiszem, elvesztetted az eszed és az erkölcsi értékrendedet. Soha többé nem akarok beszélni veled.

A The New York Times kiemelte, kapcsolatuk kulcsfontosságú volt, ugyanis megvolt arra az esély, hogy Izrael és a Hamász tűzszünetet kössön, erről Baskin és Hamad is egyeztetett október 7. után. A Hamász emberének interjúját követően azonban elmérgesedett köztük a viszony, és az izraeli aktivista is már arról beszélt a sajtónak, hogy nem létezhet a terrorszervezet Izrael mellett.

A két férfi kapcsolata 2006-ig nyúlik vissza, amikor Izrael a Gázai övezetből való kivonulása után először indított katonai akciót a térség ellen, válaszul Gilad Salit francia–izraeli katona elrablására. A „Nyári eső” hadművelet június 28-án vette kezdetét, nem sokkal később Hamad már tűzszüneti tárgyalásokat folytatott volna Izraellel, de miután a vezető politikusokat nem tudta elérni, egy ismert békeaktivistához fordult. Baskin visszaemlékezése szerint Hamadnak sikerült azzal meggyőznie, hogy közölte, sem angolul, sem arabul nem hajlandó beszélni, inkább a hébert választotta. Hamad egyébként 1989-ben került öt évre izraeli börtönbe szélsőségessége miatt, ott tanult meg héberül és angolul is.

Biztos vagyok benne, hogy ha Gázi magasabb rangú vezető lenne a Hamászban, akkor végül Izrael elismerése és a béke felé mozdulna el

– írta az izraeli aktivista 2013-ban megjelent könyvében.

Miután Gilad Salitot 2011 októberében több mint ezer bebörtönzött palesztinért cserébe átadták Izraelnek, Baskin és Hamad továbbra is kapcsolatban maradt: tárgyaltak fogolycserékről, valamint tartós fegyverszünetről a felek között.

 

Borítókép: Gázi Hamad, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet döntéshozó szervének, a politikai irodának a tagja (Fotó: MTI/AP/Bilal Huszein)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.