Gáza legnagyobb „halálzónájává” vált az al-Sifa kórház + videók

Egy brit orvos arról beszélt, a Hamász-terroristák gyakran megfordultak a kórházban, melynek alagsora tiltott zóna volt.

2023. 11. 19. 7:12
null
Szderót, 2023. november 17. Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 17-én.A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli csapatok már napok óta nagy erőkkel támadják a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi létesítményét, az al-Sifa kórházat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselői szombaton látogattak el a létesítménybe, ahol körülbelül egy órát töltöttek, többek között egy tömegsírt is megtekintettek, melyben több mint 80 holttest található.

A látogatás utáni közleményükben arról beszéltek, a kórház „halálzónává” alakult.

Izrael korábban már több alkalommal felszólította az embereket, hagyják el a létesítményt; 25 dolgozó és 291 beteg – köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg – maradt a kórházban, miután több százan is elhagyták a súlyos harcok helyszínét. A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikum-hiány és a rossz higiéniai körülmények miatt. A kórház már napokkal ezelőtt leállt, új betegeket nem fogadott, a létesítményben az ott maradt dolgozókon és betegeken túl a harcok elől menekülők tartózkodtak.

A WHO közleményében megosztotta a kórházban látottakat is, beszámoltak többek közt arról, hogy a folyosókon temérdek orvosi hulladékot láttak, ami növeli a fertőzések kockázatát. Munkatársai szerint a helyzet „kétségbeejtő” a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt. A szervezet bejelentette, tervet fog kidolgozni az ott maradtak evakuálására vonatkozóan.

A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki az ott lévő betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására

– derült ki a közleményből.

 

Miért támadja Izrael az al-Sifa kórházat?

Az al-Sifa kórház azért vált az izraeli hadsereg kiemelt célpontjává, mert értesüléseik szerint a létesítmény alatti alagutakban rendezte be a Hamász a parancsnoki központját – noha állításaikat tagadja a terrorszervezet. Korábban azonban egy brit orvos, aki 2021-ben három hónapot dolgozott az al-Sifában, arról beszélt, az alagsorba nem mehettek le a kórház munkatársai.

Amikor elkezdtem a kórházban dolgozni, az első dolog, amiről tájékoztattak, hogy van a kórháznak egy része, aminek közelébe se lehet menni, ha mégis megteszem, fennáll a veszélye, hogy lelőnek

– magyarázta a France 24 francia állami televíziós hírcsatornának adott interjúban.

Hozzátette: nem indokolták meg, miért volt tiltott zóna az alagsor, de szerinte biztosra vehető, hogy azért, mert azokat nem egészségügyi ellátásra használták. Arról is beszélt, a területtől igyekezett távol maradni, de azt látta, hogy az alagsorba vezető részeken nem egészségügyi személyzet mozgott. Az interjú során megemlítette továbbá azt is, a Hamász-fegyveresek jelenléte is gyakori volt a kórházban, alkalmanként az orvosokkal, nővérekkel is egyeztettek, ám a kórház munkatársai ijedtnek tűntek ilyenkor.

A létesítményben két izraeli túsz holttestét találták meg eddig, ami szintén arra utalhat, hogy az al-Sifában katonai műveletek is folynak – erre vonatkozóan az izraeli hadsereg korábban bizonyítékokat mutatott be.

A gázai övezeti Hamász október 7-én támadta meg Izraelt, mire válaszul a közel-keleti ország hatalmas válaszcsapásokat mért a térségre, és rövid időn belül szárazföldi hadműveletet is indított a körülbelül 365 négyzetkilométeres terület ellen. A Gázai övezet egyik ismérve, hogy rendkívül sűrűn lakott térség, egy négyzetkilométernyi területre mintegy 6500 fő jut.

A háború kirobbanása óta több alkalommal szóltak arról az izraeli jelentések, hogy a Hamász a polgári infrastruktúra, egyebek mellett lakóházak, kórházak, iskolák és óvodák alatti alagutakban húzta fel katonai létesítményeit. A taktika célja, hogy a civil lakosságot emberi pajzsként használja a terrorszervezet.

Borítókép: Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére (a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 17-én)(Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.