Henry Kissingert saját halottjaként gyászolja Kína

Henry Kissinger halála óriási veszteség mind országaink, mind a világ számára – írta X-bejegyzésében Peking washingtoni nagykövete. A korábbi amerikai nemzetbiztonsági tanácsadótól és külügyminisztertől a kínai állami média és kínai vezetők sora búcsúzik, kiemelve, hogy halálával egy korszak zárult le a kínai–amerikai kapcsolatok történetében.

2023. 11. 30. 11:52
KISSINGER, Henry; NIXON, Richard
Washington, 2023. november 30. 1973. szeptember 22-én a washingtoni Fehér Házban készített kép Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterrõl (b) és Richard Nixon volt amerikai elnökrõl. Kissinger 2023. november 29-én, százéves korában elhunyt. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai állami média és kínai vezetők sora búcsúzik a századik életévében elhunyt Henry Kissingertől. A volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és külügyminiszter rendkívüli tiszteletet harcolt ki magának az ázsiai országban, ugyanis karrierjének jelentős részét áldozta a kínai–amerikai kapcsolatok normalizására a hidegháború kellős közepén. Kissinger aktív politikai karrierje és azt követő közvetítői tevékenysége során több mint százszor járt Kínában, legutóbb idén júliusban, amikor többek közt Hszi Csin-ping kínai elnökkel is egyeztetett. 

KISSINGER, Henry; THATCHER, Margaret
1975. szeptember 18-án a külügyminisztérium washingtoni épületének erkélyén készített kép Margaret Thatcher volt brit miniszterelnökről (b) és Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterről. Fotó: MTI/AP/Bob Daugherty

Kínának és az Egyesült Államoknak meg kell őriznie és tovább kell vinni Kissinger stratégiai vízióját, politikai bátorságát és diplomáciai bölcsességét, valamint elő kell mozdítania a kínai–amerikai kapcsolatok egészséges, stabil és fenntartható fejlődését

– fogalmazott Vang Venbin kínai külügyminisztériumi szóvivő. Közlése szerint Hszi Csin-ping elnök részvétnyilvánító üzenetet küldött Joe Bidennek.

Ma véget ért a »kínai nép régi barátjának« legendás élete, aki éles látásmóddal rendelkezett és alaposan ismerte a világ ügyeit

– írta Kissingerről a China News Service állami médiaügynökség. A kínai központi televízió legendás diplomatának nevezte a korábbi külügyminisztert és nemzetbiztonsági tanácsadót. 

A gyászolók sorához csatlakozott Hszi Feng, Peking washingtoni nagykövete is.

Óriási veszteség mind országaink, mind a világ számára

– írta az X közösségi média oldalon közzétett bejegyzésében. Hozzátette, a történelem emlékezni fog arra, hogy Kissinger mennyi mindent tett hozzá a kínai–amerikai kapcsolatokhoz, a kínai nép pedig örökre szívébe zárta mint nagyra becsült, régi barátját.

Sokaknak az amerikai–kínai kapcsolatok jelenlegi fagyos állapota jutott eszébe a legendás diplomata haláláról. Niu Tankin, a kínai állami Hszinhua hírügynökség elemzője felhívta figyelmet: az amerikai politikában ma sokan nem hallgatnak Kissinger figyelmeztetéseire, egyes politikusok még odáig is elmennek, hogy kétségbe vonják Kína vörös vonalait.

Úgy tűnik, az Egyesült Államoknak már nincs szüksége még egy Kissingerre

– fogalmazott.

Henry Kissinger a Richard Nixon és Gerald Ford elnöki adminisztrációk tagjaként vezette a diplomáciai közeledést Kínához, segítette a tárgyalásokat Izrael és az arab országok között az 1973-as jom kippuri háború idején, továbbá fontos szerepet játszott a vietnámi háborút lezáró párizsi békeszerződésben.

A kínai nép soha nem felejti el régi barátait, a kínai–amerikai kapcsolatok mindig Henry Kissinger nevéhez fognak kötődni

– fogalmazott még júliusban Hszi Csin-ping kínai elnök. 

Borítókép: 1973. szeptember 22-én a washingtoni Fehér Házban készített kép Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterről (b) és Richard Nixon volt amerikai elnökről (Fotó: MTI/AP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.