Ítéletidő tombol Kelet-Európában + videó

Már halálos áldozatok is vannak Ukrajnában és Moldovában, több száz település maradt áram nélkül.

2023. 11. 28. 7:51
null
Odessza, 2023. november 27. A vészhelyzetek ukrán állami szolgálatának felvételén az állomány tagjai hóban rekedt autót tolnak a dél-ukrajnai Odessza térségében 2023. november 27-én. Az elõzõ napon beköszöntött a tél Ukrajnában, hóviharok bénították a közlekedést Odesszában és a fekete-tengeri partvidék nagy részén. November 27-re távoktatást hirdettek meg a kikötõváros iskoláiban. MTI/EPA/Vészhelyzetek ukrán állami szolgálata Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább öten meghaltak Ukrajnában és további hárman pedig halálra fagytak Moldovában, miután hatalmas vihar csapott le a kelet-európai térségben. A hó és az erős szél miatt több száz település maradt áram nélkül, számos út járhatatlanná vált – köztük legalább tíz autópálya –, továbbá becslések szerint 1500 teherautó rekedt az utakon. A viharban többen is megsérültek, kedd reggeli adatok szerint Ukrajnában legalább 19 sérültet jelentettek, Moldovában pedig legkevesebb tízet. A meteorológiai előrejelzések szerint az idő továbbra sem fog enyhülni, keddre egész napos havazás és eső várható a térségben.

A dél-ukrajnai településeken és Moldovában is több helyen szünetel az oktatás az iskolákban, egyes helyeken legalább kétméteres hó esett

– idézte a Reuters hírügynökség Ihor Klimenko ukrán belügyminisztert.

Az ukrán hatóságok a közösségi oldalaikra feltöltött felvételeken mutatták be az ítéletidő pusztításának nyomait: az elektromos hálózat megrongálódott, több helyen kidőltek a fák, emellett a mentési munkálatokról is készítettek felvételeket. Ukrán híradások szerint Kijev, Odessza és Mikolajiv környékén súlyos a helyzet, az áramkimaradások több tízezer embert érintenek. A polgármesterek arra kérték a lakosokat, maradjanak otthon, és figyelmeztettek, a vízellátás is akadozhat az áramkimaradások miatt.

Az elmúlt napok heves hóviharai Romániát sem kímélték: több száz településen volt áramkimaradás és közel kétszáz településen okoztak hatalmas károkat.

Borítókép: A vészhelyzetek ukrán állami szolgálatának felvételén az állomány tagjai hóban rekedt autót tolnak a dél-ukrajnai Odessza térségében 2023. november 27-én (Fotó: MTI/EPA/Vészhelyzetek ukrán állami szolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.