Izrael a háború után teljes felelősséget vállal a biztonságért Gázában

Izrael miniszterelnöke kijelentette, hogy országa határozatlan ideig „teljes felelősséget vállal a biztonságért" a Gázai övezetben, miután véget ér a Hamász palesztin terrorszervezet elleni háború, és ismét elutasította a tűzszünet lehetőségét.

2023. 11. 07. 9:06
NETANJAHU, Benjámin; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. március 16. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Olaf Scholz német kancellárral tartott sajtóértekezleten a megbeszélésük után a berlini kancellárián 2023. március 16-án. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ABC News amerikai hírtévé kérdésére, hogy a háború után kinek kellene kormányoznia, Benjámin Netanjahu úgy válaszolt: „Azoknak, akik nem akarják folytatni a Hamász útját”.

„Izrael határozatlan időre átveszi a teljes felelősséget a biztonságért” a palesztin területen, „mert láttuk, mi történik, ha nem tesszük. Amikor nincs meg ez a felelősségünk a biztonságért, akkor a Hamász terrorjának olyan mértékű kitörését látjuk, amelyet el sem tudtunk képzelni” − mondta.

A televíziós interjú során Netanjahu ismét elutasította a Gázai övezetben a tűzszünet gondolatát a palesztin iszlamista mozgalom által az Izrael elleni október 7-i, a konfliktust kirobbantó támadás során elrabolt túszok szabadon bocsátása nélkül.

„Nem lesz tűzszünet, általános tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül” − mondta. „Ami pedig a kis szüneteket illeti − egy óra itt, egy óra ott −, már megvoltak” − tette hozzá.

Feltételezem, hogy megvizsgáljuk a körülményeket, hogy az áruk – humanitárius áruk – bejuthassanak, vagy a túszaink távozhassanak. De nem hiszem, hogy általános tűzszünet lesz

− ismételte meg.

Ez akadályozná a túszaink kiszabadítására irányuló erőfeszítéseinket, mert az egyetlen dolog, ami hat ezekre a bűnözőkre és a Hamászra, az a katonai nyomás, amit mi gyakorolunk

− tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy felelős-e az október 7-i támadásért, Netanjahu azt válaszolta: természetesen. 

Nincs kétség, és ezt a háború után kell megoldani

− mondta, hozzátéve, hogy kormánya „egyértelműen” nem teljesítette a nép védelmére vonatkozó kötelezettségét.

A kormány első számú feladata, hogy megvédje az embereket, és nyilvánvaló, hogy ennek nem tettünk eleget. Nagy-nagy kudarcot vallottunk

− válaszolta az ABC amerikai hírcsatorna kérdésére az izraeli miniszterelnök.

Október 7. óta a hatóságok szerint több mint 1400 ember halt meg Izraelben, többségükben civilek, akiket a Hamász támadásának napján öltek meg, amely a leghalálosabb volt Izrael történetében. A Hamász több mint 240 túszt is ejtett.

Egy izraeli diplomáciai forrás szerint a szárazföldi invázió nyomása alatt a Hamász talán beleegyezik a foglyok szabadon bocsátásába – írja a Lenta.ru orosz hírportál, hozzátéve, hogy míg a palesztin fél korábban kategorikusan elutasította, hogy bármilyen tárgyalást folytassanak a kérdésről, most „valami kilátásban van, de még nem érett meg”.

 

Ehud Barak korábbi izraeli miniszterelnök szerint Netanjahunak mindössze néhány hete van, hogy eltakarítsa a Hamászt a Gázai övezetből, mielőtt − főként az Egyesült Államokban − csökkenne Izrael támogatottsága – nyilatkozta a volt miniszterelnök a Politico hírportálnak. 

Barak, aki 1999 és 2001 között vezette Izraelt, megjegyezte, hogy az amerikai tisztviselők retorikája az elmúlt napokban megváltozott, és egyre többen követelték a harcok humanitárius szüneteltetését. Aggodalmát fejezte ki, hogy az Izrael iránti szimpátia, amely közvetlenül október 7-e után alakult ki, amikor a Hamász a zsidó állam 75 éves történetének leghalálosabb terrortámadását intézte Izrael ellen, mostanra már csökken.

Láthatjuk, hogy az ablak bezárul. Egyértelmű, hogy az amerikaiakkal való súrlódás felé haladunk az offenzíva miatt. Amerika nem diktálhatja Izraelnek, hogy mit tegyen. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül őket

− fejtegette Barak, hozzátéve, hogy legfeljebb két-három hete lehet az izraeli vezetésnek, hogy engedjen az amerikai követeléseknek.

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.