Rasszista megjegyzései miatt lemondott a baloldali politikus

„Barna söpredék” – mondta korábban Conner Rousseau a roma közösségre, állítása szerint részegen.

2023. 11. 18. 6:38
Conner Rousseau, a baloldali belga Vooruit párt volt elnöke (Fotó: Facebook/Conner Rousseau)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálatok sorával szembesült az elmúlt hetekben Conner Rousseau, a Vooruit nevű flamand szociáldemokrata párt vezetője, miután szeptemberben a roma közösségre azt mondta, „barna söpredék” – számolt be a Politico brüsszeli hírportál. Az ügy egészen odáig fajult, hogy a belga politikus lemondott pártvezetői tisztségéről, a párt brüsszeli szekciójának követelésének eleget téve. „Súlyos hibát követtem el” – fogalmazott a Vooruit lenöke.

Rousseau kijelentéseiből ugyanis hatalmas botrány lett Belgiumban, a baloldali politikus később azzal védekezett, amikor a roma közösségről beszélt, részeg volt, majd bocsánatot is kért.

A párt egyik tagja, Els Rochette brüsszeli parlamenti képviselő is arról beszélt, Rousseau kijelentései elfogadhatatlanok. Egy másik baloldali politikus, Emilie Peeters pedig azt mondta,

a rasszista kijelentéseket soha nem szabad tolerálni. De teljesen elfogadhatatlanok egy szocialista párt vezetője számára, mert ellentétesek a szolidaritás alapvető értékeivel.

A Politico felhívta a figyelmet, nem a szeptemberi volt az első alkalom, amikor Rousseau bírálatok sorával szembesült rasszista megjegyzései miatt. Tavaly sokaknak az sem tetszett, hogy azt mondta, nem érzi jól magát Belgiumban, amikor keresztülutazik Molenbeek-Saint-Jean, a Brüsszel fővárosi régiót alkotó közigazgatási egységek egyikének területén.

Borítókép: Conner Rousseau, a baloldali belga Vooruit párt volt elnöke (Forrás: Facebook/Conner Rousseau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.