Rekordok költségvetése: így költi a pénzt Európai Unió

Rengeteg pénz megy el legalábbis érdekesnek mondható projektekre.

Forrás: Mandiner2023. 11. 24. 12:30
null
Strasbourg, 2022. november 23. Az Európai Parlament székháza az északkelet-franciaországi Strasbourg városában 2022. november 23-án. Az Európai Unió törvényhozó szervezete az idén ünnepeli fennállásának 70. évfordulóját, ugyanis az unió elõdje, az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) 1952 szeptemberében hívta életre az ESZAK Közgyûlését, amelynek tagjait Közgyûlését, amelynek tagjait a mai gyakorlattól eltérõen a tagállamok nemzeti parlamentje választotta. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az Európai Unió 2024-es költségvetését, amely rekordméretűre sikeredett: a teljes összege 189,4 milliárd eurós kötelezettségvállalás, a kifizetések összege pedig 142,6 milliárd euró. Soknak tűnik? Az is, de sikerült az első tervezetekhez képest 5,6 milliárd eurót lefaragni belőle − írja a Mandiner az elemzésében.

Az utolsó lépés a költségvetési procedúrában szerdán lezajlott a szavazással. Az MCC Brussels szakértői segítettek a lapnak értelmezni, mit is jelent ez.

Mint írják, az Európai Számvevőszék szerint a 2022-es uniós költségvetésből 8,2 milliárd forintot, azaz egészen pontosan az egész 4,2 százalékát rosszul költötték el. Emögött az állhat, hogy az  uniós forrásokat a lejáratuk előtt el kell költeniük, így inkább elköltik, mintsem vissza kelljen utalni.

Jövőre 250 millió euróval több jut humanitárius segítségnyújtásra, tízmillióval több a katonai mobilitásra, valamint 4,5 millióval több az európai uniós jogok és értékek programra, amellyel védeni és népszerűsíteni akarják a különféle uniós szerződésekben leszögezett jogokat és értékeket. 

„Nemzeti és transznacionális szinten tevékenykedő civil társadalmi szervezetek támogatása révén”.

Kísérleti projektekre és előkészítő intézkedésekre is jó pár milliót különítettek el.

Így juthat 3,1 millió euró az Európai Narratívák Megfigyelőközpontja a dezinformáció elleni küzdelem érdekében elnevezésű projektre.

Kilencmillió euró jut „Az európai nyilvánosság: új online médiakínálat a fiatal európaiak számára” című projektre, ahogy 2,6 millió euró jut az oroszoknak, pontosabban az orosz háztartások „megbízható információkkal való ellátására”. De európai háztartásoknak is szeretnének segíteni a „megbízható” információ elérésében, ugyanis 1,6 millió eurót fordítanának egy európai tényellenőrző hálózatra, hogy ezzel küzdjenek a dezinformáció ellen.

  • 2,9 millióból médiaszabadság központ lesz, ahogy másik hárommillióból újságírás és médiafesztiválra is futotta.
  • 1,5 millió pedig arra kell, hogy dokumentálják a munkaidő szervezésével és csökkentésével kapcsolatos „jó gyakorlatokat” Európában.
  • 809 millió euró jut a Frontexnek, 9,1 millió pedig a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének.
  • 57,6 millió euró jut „az unió demokratikus életében való részvétel” növelésére, összesen 159,6 millió euró jut hasonló programokra.
  • Fizetésemelésre pedig 186,7 millió euró jutott, így összesen már több mint 3,5 milliárd forint jut juttatásokra. 

A sok „érdekesség” mellett azért fejlesztésre és vállságkezelésre is futotta. Az EP-képviselők 666,5 millió euróval megnövelték az ukrajnai háború következményeinek és a globális kihívások kezeléséhez, valamint a fiatalok, köztük a fiatal gazdálkodók támogatásához elengedhetetlen programok és szakpolitikák finanszírozását. 

Borítókép: Az Európai Parlament székháza az északkelet-franciaországi Strasbourg városában (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.