Sárdobálás brit módra: csúnyán nekiment a miniszterelnöknek a kirúgott miniszter

Suella Braverman a nemzet elárulásával vádolta Rishi Sunakot, aki – egyesek szerint – azért dobta ki a volt belügyminisztert, mert kimondta az igazságot.

2023. 11. 15. 6:36
CLEVERLY, James; SUNAK, Rishi; BRAVERMAN, Suella
London, 2023. november 13. 2023. március 18-án készült kép Suella Braverman brit belügyminiszterrõl a ruandai fõvárosban, Kigaliban. Rishi Sunak brit miniszterelnök 2023. november 13-án menesztette Suella Bravermant a belügyminiszteri tisztségbõl, és utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert nevezte ki. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli–palesztin háború komoly válságot okozott a brit kormányban, Rishi Sunak miniszterelnök kénytelen volt lecserélni a belügyminiszterét, ami egyfajta láncreakciót okozott a kabineten belül, több szék is gazdát cserélt. Suella Braverman helyét James Cleverly eddigi külügyminiszter veszi át. A menesztett belügyminiszternek napokon keresztül inogott a széke, többek között azért, mert az Izrael-ellenes tüntetéseken elhangzó jelszavakat és transzparenseket bírálta, és mert kettős mércét emlegetett az antiszemita tüntetők javára. Bár Rishi Sunak a kirúgása előtti napon még úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben megbízik a tárcavezetőben, 24 óra leforgása alatt sok víz folyhatott le a Temzén, írja a V4NA hírügynökség. 

Több konzervatív párttársa szerint is azért kellett eltávolítani a minisztert, mert ki merte mondani az igazságot a nyilvánosság előtt.

Braverman a lemondólevelében elkezdte a sárdobálást, és csúnyán nekiment Sunaknak, a nemzet elárulásával vádolva a kormányfőt. A levelet a The Telegraph lap is szemlézte. A volt miniszter azt írta Sunaknak:

Ön nyilvánvalóan és ismételten nem teljesítette a kulcsfontosságú politikák mindegyikét. Vagy az önök sajátos kormányzati stílusa miatt nem képesek erre, vagy, ahogyan most már biztosan meg kell állapítanom, önöknek soha nem állt szándékukban betartani az ígéreteiket.

Megjegyezte azt is, hogy a kormány terve nem működik, rekord választási vereségeket szenvedett el, és kifut az időből, ezért sürgősen irányt kell változtatni. A volt miniszter a levél egy pontján rámutatott arra, hogy Sunakot soha nem választotta volna meg a pártja, és csak az ő támogatásának köszönheti, hogy végül elfoglalhatta a miniszterelnöki széket.

Általánosan elfogadott, hogy az én támogatásom kulcsfontosságú tényező volt a vezetői verseny megnyerésében, és így lehetővé tette, hogy ön legyen a miniszterelnök

– olvasható a levélben. Kiemelte, hogy csak akkor hajlandó visszatérni a kormányba, ha a miniszterelnök ragaszkodik az ígéreteihez a belügyekkel, a brexittel és a biológiai nem védelmével kapcsolatban.

Braverman kitért arra, hogy a négy politika, amelyben Sunakkal egyetértett, a következők:

a legális migráció általános csökkentése, az Emberi Jogok Európai Egyezményének működésének kizárása a migránshajók megállítása érdekében, a megtartott uniós jogszabályok eltörlése és az iskoláknak jogszabályi útmutatás kiadása a biológiai nem védelmére és az egynemű terek biztosítására.

Hozzátette, hogy ezeket ígérték a briteknek a 2019-es kiáltványunkban, amely elsöprő győzelmet hozott. Ezekre szavaztak az emberek a 2016-os brexitreferendumon is, most pedig csúnyán megvezette az embereket.

A menesztett belügyminiszter azt is felrótta a kormányfőnek, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadásai óta London utcáin növekvő antiszemitizmus kapcsán nem tudott megfelelni a kihívásnak.

Folyamatosan arra kértem, hogy fontolja meg az antiszemita tüntetések betiltását célzó jogszabály meghozatalát, és segítsen megállítani a rasszizmus, a megfélemlítés és a terroristadicsőítés növekvő áradatát, amely a közösségi kohéziót fenyegeti. Mint oly sok más kérdésben, ön is igyekezett elhalasztani a nehéz döntéseket, hogy minimalizálja a saját politikai kockázatát. Ezzel növelte azt a nagyon is valós kockázatot, amelyet ezek a felvonulások mindenki más számára jelentenek

– írta a levélben Suella Braverman.

 

Borítókép: Suella Braverman volt brit belügyminiszter (Fotó: MTI/AP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.