Szijjártó Péter: A német vállalatok tapasztalatok útján ruháznak be, nem sajtóhírek alapján

A külgazdasági és külügyminiszter szerint addig fejlődni fog a kétoldalú gazdasági együttműködés, amíg az a valóságra épít.

Forrás: MTI2023. 11. 06. 15:48
SZIJJÁRTÓ Péter
Sajtótájékoztató a Gyármentő Programról Pécsen Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német vállalatok vezetői nem sajtóhírek, hanem saját tapasztalataik alapján döntenek magyarországi beruházásokról, így addig fejlődni fog a kétoldalú gazdasági együttműködés, amíg az a valóságra alapul – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pécsen. 

A tárcavezető a német hátterű Körber Hungária beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a több mint 5,6 milliárd forint értékű fejlesztéssel az élelmiszer- és dohányipari gépek gyártására szakosodott üzem bővíti a kapacitását és növeli a hatékonyságát.

A 850 millió forint állami támogatásban részesülő projektben a mintegy 1200 embernek munkát adó vállalat napelemparkot is ki fog építeni – tájékoztatott. Majd kiemelte, hogy hazánkban van a négy földrészen több mint huszonöt gyártási központtal jelen lévő konszern második legnagyobb telephelye, a most bejelentett beruházásért pedig nagy verseny folyt.

Ez is alátámasztja azt, hogy az üzletemberek alapos emberek, a német üzletemberek meg pláne, és a tapasztalatok, nem sajtóhírek alapján hoznak döntéseket. Mindaddig, amíg a magyar–német gazdasági együttműködés a valóságra alapul, addig az fejlődni is fog, mint ahogyan láthatjuk most itt, Pécsett is

– jelentette ki. Ezután a projekt jelentőségét hangsúlyozta a gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatás fenntartása terén, illetve kitért a kormány által fontosnak tartott fenntarthatósági szempontokra is.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben válságról válságra bukdácsolt a világ, új rend van kialakulóban.

Nekünk itt, Magyarországon nem pusztán az a célunk, hogy ezeket a válságokat túléljük, hanem az, hogy minden egyes válság után erősebbek legyünk, mint voltunk előtte

– mondta. Majd a koronavírus-járvány idején elrendelt kormányzati intézkedéseket részletezte, amelyek nyomán tavaly minden nehézség ellenére sikerült megdönteni a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordját is, és idén is újabb csúcsok várhatók. Mindez nem lenne lehetséges természetesen akkor, ha a legfontosabb gazdasági szövetségeseinkkel ne lenne a legszorosabb az együttműködésünk. És mindezen eredményeket ilyen globális vagy európai körülmények között nem lehetne elérni, ha ezekkel a legszorosabb gazdasági szövetségeseinkkel az együttműködés nem fejlődne folyamatosan – figyelmeztetett.

És amikor Magyarország gazdasági szövetségeseit listázzuk, akkor az első helyen egyértelműen Németország áll, hiszen a Németországból érkező beruházók alkotják ma a legnagyobb beruházói közösséget és Németországgal a legnagyobb a kereskedelmi forgalmunk is

– tette hozzá. A miniszter leszögezte, hogy a magyar–német gazdasági együttműködés a krízisek alatt is folyamatosan erősödött, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy hazánk megerősödve tudott kikerülni a nehézségekből. Közölte, hogy a 2014-ben elindított beruházásösztönzési rendszerben már 187 német vállalati beruházáshoz nyújtottak támogatást összesen 4000 milliárd forint értékben.

Eközben tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly átlépte a rekordot jelentő 67 milliárd eurót, és az idei év végére meglehet a 70 milliárd euró is, amit az is segít, hogy 2023-ban Kínát követően Németországból érkezik a második legtöbb beruházás Magyarországra.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő program sajtótájékoztatóján a Baranya Vármegyei Közgyűlés épületének dísztermében, Pécsen 2023. november 6-án (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.