Az ünnepek alatt is nő a feszültség a bevándorlók és az olaszok között

Az Itáliában élő muzulmánok nem fogadják el, hogy két illegálisan működő mecsetet zárattak be. Az észak -olaszországi Monfalcone hétezres bangladesi közössége megmozdulást szervez, és az imahelyek azonnali megnyitását követelik.

2023. 12. 18. 20:55
Daily life in Morocco
The Silhouette of a women visiting the inside of the grand mosque of Casablanca on April 17, 2017 (Photo by David Cordova/NurPhoto) (Photo by David Cordova / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/David Cordova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellázadtak az Olaszországban élő bevándorlók két imahely bezárása miatt. Egyre gyakrabban tapasztalható, hogy az Itáliában letelepedett migránsok mindent megtesznek, hogy ne az olasz szokásoknak és szabályoknak megfelelően éljenek, hanem saját kultúrájuk és vallásuk szerint. Az észak-olaszországi Monfalconéban újra forr a hangulat. Feszültségek alakultak ki a bevándorlók és a helyi vezetés között. 

A város lakosságának 33 százaléka külföldi, főként bangladesi származású. Sajtóhírek szerint a muszlim közösség nagyszabású megmozdulásra készül. A bevándorlók ugyanis nem nyugszanak bele, hogy Maria Cisint, a város polgármestere november 15-én bezáratott két illegálisan működő mecsetet. 

Döntését azzal indokolta, hogy a létesítmények nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. Azt is kifogásolta, hogy képtelenség volt ellenőrizni, milyen prédikációk hangzottak el, mi zajlott pontosan a mecsetekben, mivel nem az olasz nyelvet használták. Mindkét intézmény eredetileg kulturális központként volt nyilvántartva, de mindenki tudta, hogy vallási intézményként működött. 

A polgármester szerint nagy volt a veszélye, hogy rejtett radikalizálódási folyamatok indulnak el az imahelyeken.

Sajtóinformációk szerint a bangladesi bevándorlók december 23-ra hirdettek nagyszabású tüntetést, amelyre nem csak Monfalconéból, hanem a környékről is várják a muzulmánokat. Céljuk, hogy újra használhassák a vallási helyeket és hogy eltávolítsák a jelenlegi jobboldali polgármestert, aki számos esetben beavatkozott, hogy megállítsa az iszlámosodást. 

A sajtó szerint a bevándorlók megmozdulásának a célja az is, hogy megzavarják a karácsonyi készülődéseket. 

Maria Cisint, Monfalcone polgármestere hangsúlyozta, az iszlám országokban azonnal letartóztatnák és bebörtönöznék azokat az olaszokat, akik az érvényben lévő jogszabályok ellen tüntetni próbálnának. A Liga politikusa ígéretet tett, hogy amíg ő a város vezetője, addig megköveteli a jogszabályok betartását, és mindent megtesz, hogy véget vessen az egyre erőszakosabb iszlámosodási folyamatoknak. A polgármester már korábban is nehezményezte, amiért a városban élő muszlimok nem tartják be a törvényes előírásokat, és az integráció sem céljuk. Hangsúlyozta, nem rasszista, de határozottan ahhoz tartja magát, hogy az olasz jogrend mindenkire érvényes, aki az országban kíván élni. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NurPhoto/AFP/David Cordova)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.