Ennyi pénzre van szüksége Ukrajnának a talpon maradáshoz az IMF szerint

2024-ben is az államcsőd szélén táncol a korrupcióban úszó keleti szomszédunk.

2023. 12. 22. 16:39
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. december 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelõ sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnának 37,3 milliárd dollár (több mint 34 milliárd euró) támogatásra van szüksége jövőre a pénzügyi stabilitás fenntartásához – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett becsléséből, amely az ukrán pénzügyminisztérium becslésein alapul.

A nemzetközi partnerek által Ukrajnának felajánlott pénzügyi segítség időben történő megérkezése létfontosságú ahhoz, hogy az ország gazdasága talpon maradjon, miközben az orosz katonai agresszió folytatódik

– mondta Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter a Bloomberg szerint.

Ukrajna a 2023-as évet az Egyesült Államok és az EU által megígért pénzügyi támogatással kapcsolatos bizonytalanságban zárja. Az Egyesült Államokban az Ukrajnának szánt új, 61,4 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomagot, amelynek jóváhagyását Joe Biden demokrata elnök kérte a kongresszustól, továbbra is blokkolják a republikánusok, akik cserébe az illegális migráció elleni intézkedések szigorítását kérik a demokratáktól.

Van azonban még egy oka annak, hogy a republikánus törvényhozók a kongresszusban egyelőre nem hajlandók támogatni Ukrajna további pénzelését. 

Keleti szomszédunkban ugyanis még mindig döbbenetes mértékű korrupció uralkodik, szinte nem telik el úgy hét, hogy ne derülne fény valamilyen korrupciós ügyre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök holdudvarából. 

 

Még az ukránok is a korrupció miatt aggódnak

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet legutóbbi felmérése szerint a háború mellett az alacsony jövedelem és a korrupció aggasztja leginkább az ukránokat. 

A válaszadók 63 százaléka nevezte meg első számú problémának a korrupciót, míg 46 százalékuk az alacsony jövedelmeket.

24 százalékuk elégedetlen a magas rezsiszámlákkal, míg 22 százalékuk szerint a háború okozta demográfiai válság állítja kihívás elé az országot. Mintegy húsz százalékuk emellett a magas munkanélküliséget is problémaként jelölte meg. A válaszadók többsége úgy véli, hogy a korrupció ellen a 2014 után felállított korrupcióellenes szerveknek kell fellépniük. 

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta több száz esetben jelentették a különböző hatóságok, hogy a katonáknak szánt segélyszállítmányok egyáltalán nem jutottak el a frontra, valamint több esetben túlárazottan szereztek be hadfelszereléseket. Az ukrán sorozók nem leplezik, hogy luxuskocsikkal közlekednek. Köztudott, hogy az elmúlt másfél évben a korrupció melegágyává vált a hivataluk. Ukrajnában ugyanis nem számít titoknak, hogy a mozgósítást több ezer euró fejében akár el is lehet kerülni, a tisztek ezáltal hihetetlen vagyonokra tesznek szert. 

Legutóbb az odesszai hadkiegészítő parancsnokról derült ki, hogy az elmúlt egy évben a spanyol tengerparton közel négymillió euróért vásárolt magának kacsalábon forgó palotát, illetve egy közel 200 ezer eurós luxusgépjárműhöz is hozzájutott.

Az Ukrajnába küldött fegyverekkel sem tud maradéktalanul elszámolni az ukrán kormány. Arra már többen felhívták a figyelmet, hogy a háborúba szánt fegyverek egy jelentős része a feketepiacon köthet ki. A fegyverek sokszor a drogkartelleknél jelennek meg.

Az elnök felesége is nyeli a pénzt

Nem utolsósorban Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége is óriási luxussal dicsekszik. De maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is többször lebukott már azzal, hogy valójában nem is a nép szolgája, ahogyan sokszor nevezi magát. Egy egyiptomi oknyomozó újságíró exkluzív információkkal állt elő − állítása szerint − Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és családjáról, derül ki a mások mellett Ben Horovitz amerikai nagyvállalkozóhoz is köthető The Medium online fórumon megjelent cikkből.  Az írásban idézettek szerint Zelenszkij családja luxusvillát szerezhetett a „milliomosok városában”, El Gounában, hívja fel rá a figyelmet a Tűzfalcsoport. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.