Hallott már a Barbie elnökről? Egy európai vezető kapta a nevet

Egy meglepő fordulattal, amely akár a legizgalmasabb hollywoodi pillanatokkal is felérhet, Vjosa Osmani, Koszovó elnöke nemrégiben kijelentette: „Ez a Barbie az elnök”, miközben egy élénk rózsaszín blézerben lépett a nyilvánosság elé egy sajtótájékoztatón.

2023. 12. 28. 21:09
Vjosa Osmani
President of Kosovo, Vjosa Osmani-Sadriu arrives to attend the EU-Western Balkans summit at the European headquarters in Brussels, on December 13, 2023. EU chief Ursula von der Leyen on December 13, 2023 urged the bloc's 27 leaders to back massive financial aid for Ukraine and Kyiv's ambitions for membership talks, ahead of a crunch summit. (Photo by Miguel MEDINA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vjosa Osmani, Koszovó második női elnöke a nemek közötti egyenlőség jelképévé vált a kis balkáni országban. Határozottan kiállt a nőkkel szembeni erőszak ellen, és felügyelte Koszovó történetének legegyenlőségibb kabinetjének felállítását. Az idei nemzetközi nőnapon Osmani erőteljes üzenetet adott át: 

Az oktatásban, a sportban, a kultúrában, az üzleti életben, a tudományban vagy a politikában a nők bebizonyították, hogy képesek a siker csúcsára jutni… A köztársaság minden nőjének és lányának, ma és minden nap: Soha ne hagyják abba az álmodozást, de ami a legfontosabb, soha ne hagyják abba a hitet.

A közösségi médiában Osmani „Barbie elnökként” híresült el, mely utalás az idén nyáron bemutatott Barbie filmre – ugyanis nemrégiben elmondott beszédében a filmből idézett az államfő. A hollywoodi kasszasikert egyébként szoros kapcsolat fűzi Koszovóhoz: a filmben megjelenik például a koszovói–albán származású énekesnő, Dua Lipa, akit 2022-ben Koszovó tiszteletbeli nagykövetévé neveztek ki. A sajtónak szemet szúrt a ruha is, melyet Osmani viselt beszéde közben: az elnök ugyanis csupa rózsaszínben jelent meg.

„Ez a Barbie az elnök” – jelentette ki Osmani a rendezvényen.

Osmani ismertette, továbbra is kitart a felelős újságírás iránti elkötelezettsége mellett. Hangsúlyozta a pontos és elfogulatlan tájékoztatás döntő szerepét a közvélemény alakításában, mind belföldön, mind külföldön. Osmani felszólította az újságírókat, hogy tudósításaikat felelősséggel készítsék, és az újságokat inkább az elszámoltatás, mint a büntetés eszközeként használják.

Borítókép :Vjosa Osmani koszovói elnök (Fotó: Miguel Medina/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.