Harmincezer ember tűnt el a semmiben

A heves esőzések és az azok nyomán kialakuló fölcsuszamlások harmincezer embert temettek maguk alá, illetve sodortak a tengerbe, örökre átrajzolva a venezuelai partvonal térképét. A természet ereje megállíthatatlan volt, de a helyzetet súlyosbította a hatóságok felkészületlensége és nemtörődömsége.

2023. 12. 15. 5:20
VENEZUELA-FLOODS-CASKETS
The caskets of flood victims are lined up before burial at a Caracas cemetery 22 December, 1999. Civil Defense agency chief Angel Rangel said some 30,000 to 50,000 people could have been killed in the flooding. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO Jorge UZON. (Photo by JORGE UZON / AFP) Fotó: Europress/AFP/Jorge Uzon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuela tengerparti Vargas (ma La Guaira) tartományának lakói hozzá voltak szokva a heves esőzésekhez és az azokat követő áradásokhoz. 1999 decemberében azonban már ők is aggodalmasan kémlelték az eget, miután 

egy hónapja gyakorlatilag folyamatosan zuhogott.

A központi kormányzat a néhány hónapja hatalmon lévő Hugo Chavez elnök vezetésével egy alkotmánymódosító népszavazás előkészítésével volt elfoglalva, és nem rendelték el a tartomány lakóinak evakuálását. A vargasiak pedig úgy vélték, az a legjobb, ha az otthonukban próbálják átvészelni az áradat végét.

Mint kiderült, ez óriási hiba volt.

December 14-én, zsinórban a 37. esős napon, a helyzet ahelyett, hogy javult volna, tovább súlyosbodott. Heves vihar érte el a régiót, és a már amúgy is teljesen átázott talajra három nap leforgása alatt csaknem egyévnyi csapadékmennyiség hullott. Ennek hatására győzött a fizika: a hegyek oldaláról a talaj a sűrűn lakott tengerparti sáv felé csúszott, magával sodorva mindent és mindenkit, aki az útjába került.

VENEZUELA-INUNDACIONES
Fotó: Europress/AFP/Gustavo Frisneda

Az utca folyóvá vált. Hatalmas volt, vízzel, sárral, ágakkal és kövekkel. Azt hittem, itt a vég, de szerencsére sikerült elmenekülnünk, és néhány hónap múlva visszajöttünk, hogy újjáépítsük

– emlékezett vissza egy nő néhány évvel a tragédia után.

Legalább húszezer otthon semmisült meg, az anyagi kár mértékét három milliárd dollárnál is többre taksálták. A túlélők a közeli fővárosban, Caracasban próbáltak menedéket keresni.

Csak magam mögött akarom hagyni ezt a poklot

– mondta egyikük, amikor megérkezett a fővárosba.

A pusztítás mértékéről csak becslések állnak rendelkezésre. Ezek szerint harmincezer ember veszhetett oda, de közülük csupán ezer áldozat holttestét sikerült megtalálni. 

A többieket örökre maga alá temette az iszap vagy a tengerbe sodorta az áradás.

Borítókép: Az áradás áldozatainak koporsói (Fotó: AFP/Jorge Uzon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.