Hirtelen fordulat: a liberálisok már megtartanák a mezőgazdasági dízel támogatását

Christian Lindner pénzügyminiszter előbb megszavazta a mezőgazdasági pénzügyi támogatások jelentős csökkentését, azonban most megfordult a liberális szerep: ebbe az FDP képviselőcsoportja nem akar beleegyezni.

2023. 12. 18. 21:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint korábban megírtuk, az úgynevezett agrárdízel 2024-től valószínűleg eltűnik a német kínálatból. A mezőgazdasági dízel kifejezés olyan dízel üzemanyagokra vonatkozik, amelyeket elsősorban a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban használnak. A jövőben a gazdáknak literenként 21,48 centtel többet kell majd fizetniük minden mezőgazdasági járműért. A Német Gazdaszövetség becslése szerint ez évente közel egymilliárd euróval növeli meg a mezőgazdaság terheit. Joachim Rukwied elnök korábban a Bildnek kijelentette:

Elég volt! Ha ezeket a javaslatokat nem vonják vissza, heves tiltakozások lesznek.

A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) parlamenti frakcióvezetője, Christian Dürr bejelentette, hogy az FDP képviselőcsoportja nem akar szavazni a koalíciós tervei ellen, hogy eltöröljék a gazdálkodók adókedvezményeit. 

Az FDP képviselőcsoportja nem tartja elfogadhatónak a mezőgazdasági vállalkozásokra nehezedő súlyos terheket” – mondta a politikus vasárnap. A DPA szerint az emberek túl gyakran beszélnek az éghajlatot károsító támogatásokról anélkül, hogy odafigyelnének „a felszámolás társadalmi és gazdasági következményeire.

Korábban Olaf Scholz szociáldemokrata szövetségi kancellár, Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter és Christian Lindner FDP-s pénzügyminiszter megállapodtak a költségvetési tárgyalások során, hogy csökkentik a korábbi pénzügyi keretet.

 

„Nem rajongok a mezőgazdasági vállalkozásokra nehezedő terhekért”

Miután az FDP elfogadta a költségvetésben szereplő törlési terveket, most ellenezni akarja azokat. 

Az egyértelműség kedvéért, nem rajongok a mezőgazdasági vállalkozásokra nehezedő terhekért

 – hangsúlyozta a németországi szerkesztőségnek Christian Lindner, az FDP vezetője. Ezért azt tervezi, hogy újra vitázik a kormánykoalíción belül.

A Német Gazdák Szövetsége tüntetésekre szólított fel hétfőn. Berlinben több megmozdulást is terveztek.

Borítókép: Christian Lindner német pénzügyminiszter érkezik a pénzügyminiszterek uniós csúcsára április 28-án. (Fotó: Government Offices of Sweden/Európai Unió/Johannes Frandsen)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.