Megvonják az állampolgárságot a palesztin szülők gyermekeitől

Az időzítés szerencsétlen, ám teljesen független a dolog az izraeli–palesztin háborútól.

2023. 12. 08. 16:24
null
Brüsszel, 2023. november 11. A palesztinok mellett tüntetnek Brüsszelben 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadmûveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus óta több belga önkormányzat is kapott levelet a Bevándorlási Hivataltól, amelyben arra kérték őket, hogy vonják vissza a Belgiumban palesztin szülőktől született gyermekek belga állampolgárságát – írja a Le Figaro francia lap.

Antwerpenben, Liège-ben, valamint a brüsszeli régióban és Kelet-Flandriában a legtöbb településre érkeztek levelek, és belga lapinformációk alapján több önkormányzat követte is a külügyminisztérium ajánlását és 

behívták a palesztin családokat, hogy töröljék a gyermekek állampolgárságát, az érintetteknek vissza kell küldeniük az irataikat a hatóságoknak.

Nicole de Moor menekültügyi és migrációs államtitkár elismerte a levelek kiküldését, ugyanakkor határozottan tagadta az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal való kapcsolatot.

A külügyi hivatal több önkormányzattal is kapcsolatban áll ebben a témában. Például Antwerpen városa levelezést követően jelezte, hogy megvizsgálja az ügyet. A kapcsolattartás az önkormányzatokkal augusztus óta, tehát hónapokkal a legutóbbi konfliktus kezdete előtt kezdődött. Ezt a háborútól függetlenül kell mérlegelni

– biztosította Bart Tierens, Nicole De Moor kommunikációs tanácsadója.

A palesztin a szíriaiak és az afgánok mögött a harmadik legnagyobb közösséget tudhatják magukénak Belgiumban.De Moor irodája teljes mértékben vállalja a felelősséget e levelek elküldéséért, és ezt a Külügyi Hivatal azon megállapításával indokolja, hogy 

az Európai Unióban élő palesztinok állampolgárság megszerzése céljából rendszeresen mennek Belgiumba gyermeket szülni, hogy aztán családegyesítést kérjenek.

Ennek a vitának a középpontjában a palesztinok hontalan státusa áll. Mivel Palesztinát a nemzetközi közösség nem ismeri el, a palesztin szülőktől Belgiumban született gyermekek hontalannak minősülnek. Ám a belga állampolgársági kódex előírja, hogy a Belgiumban született hontalan gyermek de facto belga állampolgárságot kapjon. Egész Európában egyedülálló ez a törvény. 

Ez azonban nem alkalmazandó akkor, ha a gyermek más állampolgárságot szerezhet. Ebben az esetben palesztin állampolgárságról lenne szó. Azt kell eldönteni, hogy ez állampolgárság-e a fogalom jogi értelmében. Ez a vita így a belga bíróságok elé került korábban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.