Terrorszervezet tagjait vették őrizetbe

A török hatóságok 189 embert vettek őrizetbe szombaton az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel való feltételezett kapcsolata miatt egy 37 tartományra kiterjedő, összehangolt műveletben – jelentette be Ali Yerlikaya belügyminiszer.

Forrás: MTI2023. 12. 30. 11:17
Islamic State/Iraq/Syria: A masked Islamic State soldier poses holding the ISIL banner somewhere in the deserts of Iraq or Syria. ISIL publicity image, 2015
Az Iszlám Állam zászlaját tartja egy férfi a terrorszervezet által uralt területeken 2015-ben. Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őrizetbe vettek állampolgárságáról nem osztottak meg információt. Az Iszlám Állam terjeszkedése során 2014-ben már Irak és Szíria harmadát tartotta ellenőrzése alatt, és ugyan az elmúlt években jelentősen sikerült visszaszorítani őket egy minimális területre, fegyvereseinek támadásai azóta is rendszeresek.

2017. január 1-jén 39-en haltak meg egy isztambuli éjszakai klubot ért támadásban, amelyet a dzsihadisták számlájára írtak a hatóságok.

Törökországban azután kezdték el fokozni az Iszlám Állam – és az Ankara által szintén terroristának tekintett, de a dzsihadistákkal ellenséges kurd lázadó fegyveresek – elleni műveleteket, hogy gyaníthatóan az utóbbiak október 1-jén pokolgépet robbantottak Ankarában, kormányzati épületek közelében.
Pénteken 29, az Iszlám Állammal feltehetően kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint templomok és zsinagógák ellen készültek terrortámadásokat végrehajtani Törökországban.

Borítókép: az Iszlám Állam katonája és zászlaja (fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.