Az Iszlám Állam vállalta magára az iráni Kermánban történt merénylet elkövetését + videó

Az ENSZ Biztosági Tanácsa csütörtökön közleményben ítélte el a kermáni merényletet.

Forrás: MTI2024. 01. 04. 19:03
null
Kermán, 2024. január 3. Sebesültet ápolnak a helyszínen, Kermánban 2024. január 3-án, miután két robbanás történt az iráni Forradalmi Gárda néhai parancsnokának sírjánál, az Irán délkeleti részén fekvõ város temetõjében. Az iráni állami média szerint legalább 103 ember életét vesztette, 141 pedig megsebesült. Az iráni média szerint terrortámadás történt az amerikai dróntámadás áldozatául esett katona halála évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen. MTI/EPA/Mehr News Agency Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára az iráni Kermán temetőjében, az amerikai dróntámadásban 2020-ban megölt Kászem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetője sírjánál szerdán elkövetett robbantásos merényletet, amelyben legkevesebb nyolcvannégyen meghaltak és közel háromszázan megsebesültek.

A szunnita muszlim terrorszervezet a Telegram üzenetküldő alkalmazásban hozta nyilvánosságra csütörtökön a közleményét, amelyben az áll, hogy a szervezet két tagja hozta működésbe az összegyűlt tömegben a derekára erősített robbanóövet.

Az Iszlám Állam csütörtökön globális támadásokra szólított fel zsidók és keresztények ellen a Gázai övezetben folyó izraeli hadjárat miatt.

„Iszlám oroszlánjai, vadásszatok prédára a zsidók, keresztények és a szövetségeseik között az Egyesült Államok, Európa és a világ utcáin és útjain!” − jelentette ki a dzsihadista szervezet szóvivője, Abu Hudaifa el-Anszári egy hangfelvételen.

Először a könnyebb célpontokra csapjatok le a nehezek előtt, a polgári célpontokra a katonaiak előtt, és vallási célpontokra, elsősorban a zsinagógákra és templomokra, mert ez gyógyítja a szívet, és és jelzi, hogy csata folyik. A mi háborúnk vallásháború.

A szóvivő vallásháborúnak nevezte a gázai hadjáratot is.

A harminchárom perces felvételen, amelyet dzsihadista propagandaportálokon tettek közzé, a szunnita iszlamista vezető óvta a Hamász iszlamista palesztin mozgalmat a síita szervezetekkel való együttműködéstől.

A libanoni síita Hezbollah fegyveres mozgalmat a szunnita Hamász szövetségesének tekintik. Az Iszlám Állam eretnekeknek tekinti a síitákat.

Az Iszlám Állam az elmúlt években jelentős területi veszteségeket és katonai vereségeket szenvedett el a nyugati haderőkkel szemben Szíriában és a szomszédos Irakban. Ennek ellenére időnként mindkét országban végrehajt támadásokat.

Az ENSZ Biztosági Tanácsa csütörtökön közleményben ítélte el a kermáni merényletet.

A Biztonsági Tanács tagjai hangsúlyozzák: felelősségre kell vonni és bíróság elé kell állítani ezen elítélendő terrorcselekmények elkövetőit, szervezőit, pénzelőit és szponzorait − olvasható a közleményben.

Borítókép: Sebesültet ápolnak a helyszínen, Kermánban 2024. január 3-án, miután két robbanás történt az iráni Forradalmi Gárda néhai parancsnokának sírjánál, az Irán délkeleti részén fekvő város temetőjében. (Fotó: MTI/EPA/Mehr News Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.