Elkergették a minisztert a feldühödött belga gazdák

A belga gazdák is utcára vonultak, a tárgyalásról Céline Tellier környezetvédelmi minisztert is elzavarták és azzal fenyegetőznek, hogy blokkolják a zeebruggei konténerkikötőt.

2024. 01. 30. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A De Tijd pénzügyi napilap arról számolt be, hogy helyi idő szerint délután 2 órától legalább 36 órára szeretnék leállítani az ország második legnagyobb kikötőjét a belga gazdák, akik délelőtt már blokkolták a forgalmat az E19-es autópályán a holland határ közelében, amikor egy traktorkonvoj Antwerpen, az ország legnagyobb kikötője felé tartott.

 

A belga gazdák tüntetése lezárta az autópályákat Brüsszeltől délre

Jelenleg körülbelül 40 traktor parkol az E19-es autópályán, mely a fő összekötő út Belgium legnagyobb antwerpeni kikötőjével. A gazdálkodók azt ígérik, hogy éjjelre is maradnak. A gazdák ellenzik a növekvő költségeket, az olcsó élelmiszerimportot és a szigorodó környezetvédelmi politikát. Ezzel a belgák is csatlakoztak francia társaikhoz szolidaritásként, azzal a fenyegetéssel, hogy éhezni fog Párizs, miután felállítják a blokádot.

A helyzet odáig fajult, hogy

a gazdákkal tárgyaló Céline Tellier környezetvédelmi miniszter kénytelen volt elhagyni a helyszínt, miután a légkör ellenségessé vált.

Belgiumban tehát több útzár is kialakult, néhány traktor pedig már csak csak pár percnyire parkol az Európai Unió brüsszeli parlamentjétől.

Borítókép: A drónnal készített felvételen belga gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat a Daussoulx közelében lévő autópályán 2024. január 28-án. A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak (Fotó: MTI/EPA/Frederic Sierakowski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.