Fellógatták és agyonverték a spanyolok a miniszterelnöküket ábrázoló babát + videó

A szocialista párt pénteken feljelentést tett az ügyészségen gyűlölet-bűncselekmény miatt.

2024. 01. 05. 20:07
SÁNCHEZ, Pedro; VI. FÜLÖP
Madrid, 2023. november 17. Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) fõtitkára (b) kormányfõi esküt tesz az alkotmányra VI. Fülöp spanyol király (j) jelenlétében a madridi uralkodói rezidencián, a Zarzuela-palotában 2023. november 17-én. Sánchezt az elõzõ napon választotta miniszterelnökké a spanyol törvényhozás. MTI/AP/EFE pool/Ballesteros Fotó: Ballesteros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosan fellógatták, majd meglincselték a Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt ábrázoló babát Madridban. A szilveszteréjszaka történt esemény miatt a szocialista párt (PSOE) pénteken feljelentést tett az ügyészségen. Azt akarják hivatalos úton kivizsgáltatni, hogy a történtek gyűlölet-bűncselekménynek minősülnek-e a spanyol törvények szerint vagy sem. A szocialisták úgy gondolják, hogy a lincselés ráadásul törvénytelen gyülekezés keretében történt meg az év utolsó éjszakán és az ilyen típusú cselekedetek súlyos fenyegetést jelentenek a pártra nézve. Panaszt tettek a Santiago Abascal vezette jobboldali Vox pártra is, mert szerintük ők és a tüntetés szervezői, a Revuelta nevű társadalmi mozgalom, szoros kapcsolatban állnak egymással.

A több száz főből álló tömeg egy Pedro Sánchezt ábrázoló babával érkezett meg a hagyományos szilveszteri szőlőevésre, majd a szocialista párt Ferraz utcai székháza elé vonult. Az ember nagyságú babát ott felakasztották, majd ütni kezdték.

Az ötletet Santiago Abascal decemberi, argentínai útja idején adott interjúja adta, amiben közölte, hogy eljön az a pillanat, amikor a spanyol miniszterelnököt végül a nép maga fogja felakasztani azért, amit az országgal tesz. A szocialisták pár nappal később a Vox-vezért is feljelentették, mert szerintük nyilatkozatával gyűlöletet keltett.

A spanyolok azért dühösek a baloldali kormánykoalícióra, mert Pedro Sánchez miniszterelnöki beiktatásáért cserébe olyan engedményeket adtak meg a katalán és baszk szeparatistáknak, amelyekkel az ország egységét és az emberek közti egyenlőséget sodorták veszélybe.

Borítókép: Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára (Fotó: MTI/AP/EFE/Ballesteros)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.