Venezuela felkészült az energetikai ágazatot sújtó amerikai szankciókra

Ha nem oldják fel az ellenzéki vezetőre vonatkozó tiltást, Washington visszaállítja a szankciókat.

Forrás: MTI2024. 01. 31. 6:15
VENEZUELA-POLITICS-MADURO Fotó: JHONN ZERPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuela felkészült az olaj- és gázágazatot sújtó amerikai szankciók visszaállítására, és „a gazdasági agresszió” fokozódása esetén nem fogja fogadni az Egyesült Államokba illegálisan bevándorolt állampolgárai hazaszállítását végző járatokat − közölték kedden venezuelai tisztségviselők.

Olajkutat ábrázoló falfestmény Venezuela fővárosában, Caracasban (Fotó: AFP/Federico Parra)

Washington azt követően kezdte meg visszaállítani a büntetőintézkedéseket, hogy a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága fenntartotta azt a korábbi ítéletet, amelynek értelmében María Corina Machado venezuelai ellenzéki vezetőt 15 évre eltiltották a közhivatalok viselésétől, és így elvileg nem indulhat a 2024-es elnökválasztáson.

Az amerikai pénzügyminisztérium február 13-ig adott haladékot amerikai vállalatoknak, hogy zárják le ügyleteiket a venezuelai Minerven állami bányászati céggel. Mindemellett a Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy Washington visszaállítja a venezuelai olajiparral szemben elrendelt büntetőintézkedéseket, ha a caracasi vezetés nem oldja fel az ellenzék fő jelöltjére vonatkozó tiltásokat.

Az Egyesült Államok attól tette függővé a Venezuela ellen bevezetett szankciók feloldását a Barbadosban tavaly októberben kötött megállapodás alapján, hogy Nicolás Maduro elnök elengedi a foglyokat, köztük „a jogtalanul őrizetbe vett” amerikai állampolgárokat és intézkedéseket tesz az ellenzéki vezetőkkel szemben elrendelt korlátozások feloldására.

Venezuela felkészült minden eshetőségre

− jelentette be kedden Pedro Tellechea olajügyi miniszter Caracasban. 

Erőteljes iparral fogják szembe találni magukat, amely kész szembe nézni minden helyzettel

− tette hozzá.

Tavaly október óta a venezuelai olajexport valamelyest emelkedett az Egyesült Államokba és Európába induló nagyobb szállítmányokkal. Tellechea szerint az Egyesült Államok is meg fogja érezni a venezuelai energetikai szektort sújtó szankciókat. Hozzáfűzte, hogy hazája nem fog térdre borulni, csak azért, mert valaki meg akarja határozni, hogy mely államokkal üzletelhet.

Delcy Rodríguez alelnök közölte, hogy Venezuela február 13-tól nem fogja fogadni az Egyesült Államokba illegálisan bevándorolt állampolgárai hazaszállítását végző járatokat és felülvizsgálja a további kérdésekben folytatott együttműködéseket is, amennyiben „a gazdasági agresszió” fokozódna.

Borítókép: Nicolás Maduro venezuelai elnök (Fotó: Jhonn Zerpa/Venezuelan Presidency/AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.