A CNN is elismeri, a Kreml soha nem volt gazdagabb

Ma a Kreml gazdagabb, mint valaha – írta meg a CNN. Ezt mindenekelőtt egy stratégiai amerikai partnernek köszönheti, amely az olaj felvásárlójaként lépett be. Indiáról van szó.

Forrás: eXXpress2024. 02. 21. 9:09
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. december 25. Vlagyimir Putyin orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió szentpétervári csúcstalálkozóján, amint aláírják a szervezet és Irán közötti szabadkereskedelmi megállapodást 2023. december 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Pavel Bednyjakov Fotó: Pavel Bednyjakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az USA és az uniós államok által 2022 végén bevezetett árplafon Moszkva ellen irányult: ezek az országok vállalták, hogy nem vásárolnak orosz nyersolajat a hordónkénti hatvandolláros ár felett. A nyugati hajózási társaságok és biztosítótársaságok nem kereskedhettek orosz nyersolajjal ezen ár felett, írta az eXXpress.

 

A Kreml bevételei és kiadásai azóta minden idők legmagasabb szintjét érik el

Egy évvel később az orosz állami bevételek rekordszintre, 320 milliárd dollárra emelkedtek, és várhatóan még tovább fognak nőni - írja a CNN

A pénz egyharmadát a Kreml az ukrajnai háborúra költhette, és várhatóan még nagyobb részéből fogják finanszírozni a konfliktust 2024-ben– mondta Howard Shatz, a RAND agytröszt közgazdásza, aki szerint az orosz kormány bevételei és kiadásai 2023-ban érték el minden idők legmagasabb szintjét. 

Mi történt? Az Egyesült Államok és az Európai Unió által bevezetett olajárplafon után Kína és India vált az orosz nyersolaj legnagyobb importőrévé. Ezt az olajat aztán feldolgozták, és kerülő úton került vissza Európába – csak drágábban.

 

India több mint 13-szorosára növelte nyersolajvásárlásait

Úgy tűnik, ebben kulcsszerepet játszik India. „Oroszország az ukrajnai háború harmadik évébe soha nem látott mennyiségű pénzzel a kasszájában lép be, amit az Indiának tavaly eladott 37 milliárd dolláros nyersolajrekord támogatott” – írja a CNN. Egy új elemzés arra a következtetésre jut, hogy a nyersolaj egy részét India finomította, majd olajtermékként exportálta az Egyesült Államokba, több mint egymilliárd dollár értékben.

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

A Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) által a CNN birtokába került elemzés szerint India orosz nyersolaj vásárlása több mint 13-szorosa az invázió előtti értéknek. Az elemzés szerint az USA stratégiai partnere, Új-Delhi azért lép be, hogy pótolja a nyugati vásárlóktól származó nyersolajvásárlásokat, amelyek az Oroszország elleni, az ukrajnai invázió miatti szankciók miatt csökkentek.

 

Moszkva egy „árnyékflotta” segítségével rejtegeti a kereskedelmi útvonalakat

Ebben kulcsszerepet játszik az az „árnyékflotta”, amelyet Moszkva a szankciók nyomán hozott létre – adta hírül az eXXpress. A nyersolajtankerekből álló „árnyékflotta" segítségével Oroszország leplezi, hogy kivel és hogyan kereskedik, és így masszívan növelheti nyereségét.

40.000 tons of diesel from Russia
Orosz olajtanker. Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Lars Klemmer

A CNN borús megállapítása: „Tekintettel a Kreml rendelkezésére álló erőforrásokra, Moszkva jobb helyzetben van egy elhúzódó háború fenntartásához, mint Kijev, amely azért küzd, hogy fenntartsa a Nyugattól érkező, számára létfontosságú pénzutánpótlást.”

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió szentpétervári csúcstalálkozóján, amint aláírják a szervezet és Irán közötti szabadkereskedelmi megállapodást 2023. december 25-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Pavel Bednyjakov)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.