Zelenszkij a lengyel szolidaritást hiányolja

Az ukrán elnök közösségi oldalára feltett videójában elismerte, hogy „rendkívül nehéz” a helyzet a fronton, és a lengyel gazdákat bírálta.

2024. 02. 20. 11:00
Farmers Protest In Poland
Farmers drive tractors into the city center during a nationwide protest against EU climate policies and cheap Ukrainian agricultural products imports. Krakow, Poland on February 9, 2024. Polish farmers are demonstrating across the country, holding blockades and slowing down traffic in the biggest cities. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fronton tett látogatását követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „rendkívül nehéznek” minősítette az ottani helyzetet. Videóbeszédében elmondta, hogy a front azon szakaszain vannak problémák, ahol az oroszok a legnagyobb tartalékokat összpontosították. 

Kihasználják az Ukrajnának nyújtott segélyek késedelmét.

Mint ahogy arról a Magyar Nemzet már korábban beszámolt, Zelenszkij a tüzérségi lövedékek, a front közeli légvédelmi rendszerek és a nagy hatótávolságú rakéták hiányára panaszkodott. 

Az ukrán államfő azonban biztosította honfitársait, hogy Kijev keményen dolgozik azon, hogy nyugati partnerei újra segélyt nyújtsanak, írta az Exxpress

Franz-Stefan Gady osztrák katonai elemző nemrég így figyelmeztetett: A következő néhány hónap nagyon kritikus lesz az ukrán fegyveres erők számára. Rossz katonai hírek sorozatára számítok.

 

„A szolidaritás eróziója” Lengyelországban

Zelenszkij korábban a harkivi területen található Kupjanszk frontvonalszakaszon tett látogatást. A városból 2022 őszén kiűzött oroszok hetek óta előrenyomulnak a stratégiailag fontos vasúti csomóponttal rendelkező kisváros felé, részben azért, mert az ukránoknak túl kevés a lőszerük. Az elnök beszédében köszönetet mondott az ukrán vállalatoknak, amiért saját országukban előremozdították a védelmi célú termelést. Ugyanakkor elmondta, hogy az ország még nem önellátó fegyverek és lőszerek terén, és továbbra is a segélyektől függ.

Ukrainian truckers line up to cross the borders between Slovakia and Ukraine
Mintegy ezer, többnyire ukrán kamion várakozik kilométeres sorokban, miután a lengyel gazdák lezárták a Lengyelország és Ukrajna közötti határátkelőt (Fotó: Robert Nemeti / ANADOLU /AFP)

Beszédében Zelenszkij kitért a lengyel gazdák ukrán mezőgazdasági export elleni tiltakozására is. A határátkelők lengyel blokádja a „szolidaritás eróziójának” lesújtó jele – mondta. 

Mivel az ukrán mezőgazdasági exportnak csupán öt százaléka jut át a lengyel határon, a probléma nem a gabonával, hanem a politikával van. A helyzet megoldásához közös, a közjót célzó döntésekre van szükség – mondta.

Borítókép: Gazdák traktorokkal hajtanak be a városközpontba az EU klímapolitikája és az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek behozatala elleni országos tiltakozás során. Krakkó, Lengyelország 2024. február 9-én. A lengyel gazdák országszerte tüntetnek, blokádokat tartanak és lelassítják a forgalmat a legnagyobb városokban (Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) 
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.