Kijevi végjáték: minden az Egyesült Államokban dől el?

Egy amerikai újságíró szerint Zelenszkij a Nyugattal folytatott titkos tárgyalásai miatt akarja kirúgni az ukrán fegyveres erők főparancsnokát.

Forrás: Substack2024. 02. 02. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij eltökélt szándéka, hogy kirúgja Valerij Zaluzsnij főparancsnokot, melynek oka az ukrán főtiszt és a Nyugat közötti titkos tárgyalások az Oroszországgal való konfliktus befejezéséről – közölte Seymour Hersh amerikai újságíró a Substack online platformon megjelent rovatában, forrásokra hivatkozva.

„Zaluzsnyij tavaly ősz óta közvetlenül vagy segítői révén titokban tárgyalt amerikai és más nyugati tisztviselőkkel arról, hogyan lehetne elérni a tűzszünetet és a legjobb feltételekkel tárgyalni a háború befejezéséről” – írta Hersh.

 

Valerij Zaluzsnij, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka (Fotó: AFP/Genya Savilov)

Az újságíró szerint ahogy fogalmazott: a kijevi „dráma” sokakat megijesztett Washingtonban. Megjegyezte, hogy ott már a konfliktus lezárására irányuló stratégiáról tárgyalnak, „hogy véglegesítsék a katonai fellépést és megállapodjanak egy Ukrajnára vonatkozó pénzügyi tervben”.

Mint az újságíró hangsúlyozza, Zaluzsnyij korábbi kijelentéseit, amelyek szerint az ukrán haderő számára patthelyzet alakult ki a harctéren, nem beszélték meg előzetesen Zelenszkijjel, de Washington tudott róla.

A Pentagonban és a hírszerzésben egyesek úgy üdvözölték Zaluzsnyij értékelését, mint a béke felé vezető elkerülhetetlen folyamat kezdetét

– tette hozzá.

Hersh szerint az USA támogatni kívánja Zaluzsnijt, és olyan reformokat kíván előmozdítani az országban, amelyek a hivatalban lévő elnök hatalomváltásához vezetnek. A Financial Times a helyzetet jól ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Zelenszkij január 29-én találkozott Zaluzsnyijjal, és felajánlotta neki, hogy lemondása után az ukrán hatóságok tanácsadójaként állást kap. 

 Kirilo Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője a kijevi főhadiszállásán (Fotó: Rafael Yaghobzadeh

A The Economist magazin szerint felajánlották neki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkári posztját, de a tábornok ezt visszautasította. A kiadvány azt is írta, hogy az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága jelenlegi vezetőjének, Kirilo Budanovnak felajánlották az AFU főparancsnoki posztját, de ő „az utolsó pillanatban visszautasította”.

A hadsereg parancsnoka, Alekszandr Szirszkij is a jelöltek között van a posztra – állítja az Economist és az FT. A CNN szerint a hét végére várható rendelet Zaluzsnij menesztéséről.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én (Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.