Beavatkozhatott az USA Zelenszkij és Zaluzsnij harcába

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának állítólagos tervezett menesztése továbbra is nagy hullámokat vet. Egy jelentés szerint állítólag még az USA is beavatkozott az egyre kínosabbá váló személyi ügybe.

Forrás: The Times2024. 01. 31. 9:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, valamint magas rangú katonai tisztviselők nyomására vonhatta vissza Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Valerij Zaluzsnij főparancsnok menesztését – számolt be a The Times kedd este. Az ukrán fegyveres erők főparancsnokát hétfőn szólította fel az elnök lemondásra, de Zaluzsnij ezt elutasította. Olekszij Goncsarenko ukrán ellenzéki képviselő és a tábornok szövetségese a Guardiannak elmondta, megértette, hogy „tegnap az elnök kérte Zaluzsnijt, hogy mondjon le, de ő nem volt hajlandó megtenni”. A konfliktust szerinte az eltérő személyiségek miatti folyamatos összeütközések okozták. 

Szerintem ez egy rossz ötlet. Nincsenek alapvető véleménykülönbségek közöttük, de Zelenszkij irodája aggódik amiatt, hogy Zaluzsnij politikai, és nem katonai nyilatkozatokat tett

– mondta Goncsarenko.

Zaluzsnij parancsnoksága alatt kezdődött az ellenállás megszervezése, és több helyen visszafoglalták az oroszok által megszállt területeket. A tábornok rendkívül népszerű mind katonái, mind pedig a lakosság körében. Ezért azt pletykálták róla, hogy politikai ambíciói is vannak, amit azonban tagadott.

Zelenszkij és Zaluzsnij között hetek óta feszült a viszony az oroszokkal szembeni sikertelen ellentámadás miatt.

A főparancsnokot hétfőn személyes találkozóra hívta Zelenszkij, ahol közölte az elnöki tanácsadókkal, hogy a katonai helyzetről alkotott értékelésük inkább pozitív mint reális. Ezután felszólították a főtisztet, hogy mondjon le. Amikor ezt megtagadta, Zelenszkij közölte, hogy aláírja a felmentéséről szóló rendeletet. Miután a potenciális utódok elutasították a főparancsnoki tisztség átvételére tett ajánlatot, Zelenszkij kénytelen volt meghátrálni, és egyelőre kitart Zaluzsnij mellett – folytatódik a jelentés.

Az ukrán védelmi minisztérium már hétfőn cáfolta a főparancsnok menesztéséről szóló híreket.

Kedves újságírók, egyszerre válaszolunk mindenkinek: ez nem igaz

 – közölte a minisztérium.

Borítókép: Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (k) (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.