Kína tagadja, hogy halálos fegyvereket ad Oroszországnak

Peking nem ad el halált okozó fegyvereket Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújához – közölte a kínai külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint Vang Ji kínai külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával.

Forrás: MTI2024. 02. 18. 17:19
VANG Ji
München, 2024. február 17. Vang Ji kínai külügyminiszter beszél a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 17-én. MTI/EPA/Szilágyi Anna Fotó: Szilágyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két külügyminiszter a Münchenben rendezett biztonságpolitikai konferencia keretein kívül tartott kétoldalú megbeszélést szombaton. A pekingi közlemény szerint Vang közölte Kulebával, hogy Kína nem használja ki a helyzetet a maga javára, és nem ad el halált okozó fegyvereket konfliktusövezeteknek vagy konfliktusban részt vevő feleknek.

Bárhogy is változik a nemzetközi helyzet, Kína reméli, hogy a kétoldalú kapcsolatok Kína és Ukrajna között jól fejlődnek, és továbbra is a két nép javát szolgálják

– jelentette ki Vang. Ismételten köszönetet mondott Ukrajnának, amiért segített a kínai emberek biztonságos evakuálásában a harcok sújtotta területekről. A kínaiak ezt soha nem felejtik el – fűzte hozzá a külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy Kína ragaszkodik a háború politikai úton történő rendezéséhez és a béketárgyalások előmozdításához.

Továbbra is konstruktív szerepet fogunk játszani a háború mielőbbi befejezésében és a béke helyreállításában. Még ha csak egy csepp remény is van a békére, Kína nem adja fel erőfeszítéseit

– hangoztatta Vang. Az ukrán külügyminiszter az X közösségi portálon azt írta, hogy kínai partnerével megvitatta a kétoldalú kapcsolatokat – beleértve a kereskedelmet – és az igazságos és tartós béke helyreállításának szükségességét Ukrajnában. Megállapodtunk abban, hogy fenn kell tartani az ukrán–kínai kapcsolatokat minden szinten, és folytatni kell a párbeszédet – közölte Kuleba.

 

Borítókép: Vang Ji kínai külügyminiszter beszél a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.