Lángba borították a gazdák a tüntetéseket + galéria + videók

Folyamatosan terjednek a gazdatüntetések Európában.

2024. 02. 02. 18:40
null
Dutch and Belgian farmers stand next to a fire as they block the border crossing between the Netherlands and Belgium, in Hazeldonk, on February 2, 2024. The farmers are demonstrating against agricultural rules that they believe are too strict and unfair competition within European borders. (Photo by Jeffrey GROENEWEG / ANP / AFP) / Netherlands OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódtak Európa-szerte a gazdatüntetések, Hollandiában is egyre hangosabbak a tüntetők, hogy Brüsszelben is hallható lehessen a hangjuk.

A holland és belga gazdák raklapokat és autógumikat égettek az uniós agrárpolitika elleni tüntetésen egy autópályán, a belga határnál levő hollandiai Arendonk közelében, de nem csak ott, több helyen is, és sokan vonultak fel traktorjaikon az autópályákon.

Az utóbbi hetekben Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Németországban is tiltakozó akciókat tartanak a mezőgazdaságban dolgozók a csökkenő bevételeik és romló gazdasági kilátásaik miatt.

Spanyolországban is tüntetések kezdődtek, ahol február 13-ára országos szintű autópálya-lezárásokat hirdettek meg, és a katalóniai Tarragona kikötőjében is tiltakozó akciókat szerveznek

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Brüsszelbe érkezvén, a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára.

A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

Franciaországban ott tartanak a tüntetések, hogy a kormány több tagja is sokkal megértőbb lett a gazdákkal szemben, és támadta a napokban a Brüsszel által erőltetett zöld intézkedéseket és túlbonyolított mezőgazdasági szabályokat. Nem is csoda, hiszen pár napja blokádot hirdettek a gazdák a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. Azonban a francia gazdálkodók pénteken megkezdték a blokádok feloldását, miután a kormány további engedményeket tett, a belga és a holland gazdák azonban blokkolták az országaik közötti autópálya-határátkelőket.

Németországban, ahonnan kipattant idén az európai gazdák tüntetése, továbbra is kitartanak az álláspontjuk mellett, hogy igazságtalan és ellehetetlenítőek az Európai Unió szabályai.

A Szolidaritás lengyel gazdálkodói szakszervezet pénteken általános sztrájkot hirdetett, amely jövő pénteken kezdődik a Lengyelország és Ukrajna közötti határátkelőhelyek blokádjával.

Görögországban a gazdálkodók blokádokat állítottak fel az ország közepén és északi részén, állandó mentességet kérve a gázolaj adója alól, valamint az árvíz okozta veszteségek gyorsabb kompenzálását. 

Portugáliában a mezőgazdasági termelők csütörtökön legalább három, Portugáliát Spanyolországgal összekötő utat blokkoltak traktorokkal, pénteken a spanyol határhoz közeli Alentejo déli régiójában egy út zárva maradt, a gazdák pedig lassú felvonulásokat szerveztek több helyen országszerte.

Borítókép: Holland és belga tüntetők (Fotó: Jeffrey Groeneweg/ ANP / AFP) / Netherlands OUT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.