Szokatlan helyzetet idézett elő a lengyel elnök döntése a költségvetési törvénnyel kapcsolatban

Eddig nem tapasztalt helyzet állt elő a lengyel belpolitikában, miután Andrzej Duda államfő január 31-én aláírta ugyan az idei évi költségvetési törvényt, de egyúttal úgy döntött, hogy utólagos normakontrollra küldi az alkotmánybírósághoz – írja a wPolityce.pl lengyel hírportál.

2024. 02. 05. 6:45
TUSK, Donald; DUDA, Andrzej
Varsó, 2023. december 13. Donald Tusk lengyel miniszterelnök (j) és Andrzej Duda államfõ Tusk és újonnan megalakult kormánya hivatali eskütételén a varsói elnöki palotában 2023. december 13-án. Az október 15-i parlamenti választások nyomán megalakult koalíciós kormánynak az elõzõ estén szavazott bizalmat a parlamenti alsóház, a szejm. MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök azzal indokolta döntését, hogy szabálytalan volt a szejmben a törvényről tartott szavazás, mert azon nem vehetett részt a volt kormányzó, jelenlegi vezető ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) két képviselője. 

DUDA, Andrzej;
Andrzej Duda lengyel államfő nyilatkozatot tesz a varsói elnöki palotában 2024. január 10-én, miután az előző estén letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest az elnöki palotában, Duda távollétében. Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

A 2015-ben hivatali hatalommal való visszaélés címén elítélt Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot Andrzej Duda még abban az évben, első elnökválasztási győzelme után kegyelemben részesítette, majd tavaly decemberi újbóli elítéltetésük és januári bebörtönzésük után megismételte kegyelmi aktusát. A két képviselő mandátumát Szymon Holownia, a szejm elnöke az ítéletre hivatkozva törölte, de Andrzej Duda a lengyel legfelsőbb bíróság ezzel ellentétes döntésére hivatkozva a házelnök lépését érvénytelennek tekinti.

Amint Anna Labno jogász professzor a wPolsce jobboldali televízióban rámutatott: különleges helyzet állt elő az elnök döntésével. Duda megtehette volna, hogy az eddigi szokásnak megfelelően előzetes normakontrollt kér, ami bizonyos költségvetési kiadások korlátozásával járt volna, de miután úgy határozott, hogy aláírja a törvényt, az hatályossá vált. 

Lehetséges, hogy az alkotmánybíróság megerősíti a szavazásnál történt szabálytalanságot, de a testület úgy is dönthet, hogy az nem elegendő az aktus alkotmányellenességének megállapítására. De akárhogyan is ítél, annak fontos következményei lesznek mind a lengyel jogrend, mind a lengyel belpolitikai helyzet szempontjából.

Az államfő hivatala közleményében hangsúlyozta: minden olyan esetben, amikor egyes képviselőket akadályoznak képviselői jogaik gyakorlásában, Andrzej Duda a jövőben is hasonlóképpen fog eljárni.

A jogi végzettségű államfő szavai szerint minden jogászból szánakozó mosolyt vált ki az a helyzet, ha a szejm elnöke csak azt a legfelsőbb bírósági döntést fogadja el, amely neki megfelel. Ha Szymon Holownia következetes lenne, saját képviselői mandátumát is kétségbe kellene vonnia, hiszen ugyanaz a bíróság erősítette meg a tavalyi parlamenti választások érvényességét, amelyet most nem ismer el – mondta.

Donald Tusk miniszterelnök a következő megjegyzéssel kommentálta az államfő döntését: – A költségvetési törvényt aláírta, és ez a lényeg, a többinek nincs jelentősége. A pénz eljut az emberekhez, és ezt senki sem akadályozhatja meg.

Andrzej Duda legújabb döntésével új szakaszba lépett az elnök és a miniszterelnök konfrontációja. Donald Tusk úgy nyilatkozott, hogy az államfő tevékenységével akadályozza a kormányzást, amire Andrzej Duda úgy reagált, hogy nem a helyzet elmérgesítéséről, hanem az elemi jogrendről van szó.

– Ha egy helytelen összetételű testülettel van dolgunk, és lehet, hogy a szejm esetében ez a helyzet áll fenn, akkor minden törvény, amelyet ez a testület elfogad, alkotmányos hibával terhelt, és erre az érvre hivatkozva később kétségbe vonható. Ez nagyon veszélyes helyzet az állam és az állampolgárok számára egyaránt. Jó lenne ezt egyszer s mindenkorra eldönteni, és az alkotmánybíróság ma az egyetlen intézmény, amely képes elvégezni ezt az értékelést az alkotmánnyal való összhang tekintetében – mondta.

Az államfő szerint a helyzet olyan, mintha a jelenlegi kormány úgy tartaná, hogy csak akkor van demokrácia, amikor ők nyerik meg a választást. Ha nem ők nyerik meg a választást, akkor nincs demokrácia, és minden, ami történik, alkotmánysértő. Ez a fajta gondolkodás tisztességtelen és elfogadhatatlan. – A joggal és az alkotmánnyal összhangban cselekszem. Olyan különleges helyzetben vagyunk, amikor a miniszterelnök azt várja el az államfőtől, hogy tartsa be az alkotmányt. Igen, betartom az alkotmányt – idézte az elnök szavait a wPolityce.pl hírportál.

Andrzej Duda úgy fogalmazott, hogy mosolyogva hallgatja Donald Tusk kijelentéseit, amelyeket általánosan ijesztgetésnek vagy egyenesen fenyegetésnek tekintenek.

– Ne ijesztgessen engem a miniszterelnök úr, mert emlékeztetek arra, hogy rám csaknem kétszer annyian szavaztak, mint Donald Tusk pártjára a legutóbbi választásokon A legerősebb demokratikus mandátumot kaptam hivatalom ellátására. Hivatali teendőimet nyugodtan és következetesen végzem. És ez így marad mandátumom végéig. Feladatom az alkotmány és a demokratikus rend védelme. Ha valaki azt sugallja, hogy nem ismeri el az elnök döntéseit, különösen azokat, amelyek pontosan az alkotmányos normákon alapulnak, akkor egyértelműen a demokratikus rend ellen lép fel. Érdemes ezt mindenkinek szem előtt tartania – hangsúlyozta Andrzej Duda.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.