Tiszta világvége: elárasztja a víz Kaliforniát + videók

Már egy nagy adag eső megérkezett, de a java még csak most hétvégén jön.

2024. 02. 02. 20:01
null
A car sits partially submerged on a flooded road during a rain storm in Long Beach, California, on February 1, 2024. The US West Coast was getting drenched February 1, 2024 as the first of two powerful storms moved in, part of a "Pineapple Express" weather pattern that was washing out roads and sparking flood warnings. (Photo by David SWANSON / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Los Angelestől délre fekvő Long Beach városa volt az egyik legsúlyosabban sújtott terület Kaliforniában, ahol az esővíz elöntötte az autópályát és a szomszédos utcákat egy vasúti híd alatt, így több jármű a tetőig víz alá került.

Az áradások, az iszapfolyások és a sziklacsúszások miatt számos más utat lezártak a régióban, beleértve egy forgalmas alagút átjárót, amely összeköti a Pacific Coast Highway-t egy Santa Monica-i autópályával, valamint egy jelentős autópálya-felhajtót a Los Angeles-i San Fernando-völgyben. 

A kaliforniai autópálya-felügyelet legalább ötven balesetről számolt be Los Angeles központjában csütörtök reggel, és a tűzoltók kimentettek egy férfit is, aki az Orange County egyik árvízvédelmi csatornájában rekedt – írja a Los Angeles City News Service.

Los Angeles megyére villámárvízi figyelmeztetést adtak ki, San Diego és Orange megyékre pedig árvízi figyelmeztetést. De a vihar központja meglehetősen gyorsan áthaladt a régión, minimálisra csökkentve az árvízveszélyt – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A vihar szerdán először Oregonban és Észak-Kaliforniában csapott le, majd délre is átterjedt, heves esőzésekkel és erős, viharos széllel robbantva a San Francisco-öböl térségét. Közben erős havazás volt a kaliforniai Sierra Nevada tartomány magasabban fekvő részein.

Az előrejelzések szerint egy második, erősebb vihar is érkezik még Kaliforniába szombaton és vasárnap erős széllel és sokkal hevesebb felhőszakadással délen, miközben még több havat zúdít a hegyekre. 

A most érkező időjárási rendszer valószínűleg 24–36 óra (vagy több) folyamatos esőt hoz − áll az időjárási szolgálat előrejelzésében. Az előzetes becslések szerint vasárnaptól szerdáig 5-10 cm-es csapadékmennyiség várható, egyes hegylábi és alacsony hegyvidéki területeken pedig valószínűleg ennek kétszerese – tették hozzá az előrejelzők.

Borítókép: Hatalmas vihar tombol Kaliforniában (Fotó: David Swanson/ AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.