A túlélésükért aggódnak a dán gazdák

A dán kormány tervezete végleg tönkretenné a gazdákat, ettől tartanak legalábbis a mezőgazdasági szektor szereplői. Dánia lehet a világ első olyan országa, amely a mezőgazdaságra szén-dioxid-kibocsátási adót vet ki.

Forrás: Reuters2024. 02. 22. 16:56
null
Boiótia, 2024. február 20. Kormányuk és az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tiltakozó és Athénba tartó észak- és közép-görögországi gazdák gyülekeznek Boiótia régióban 2024. február 20-án. MTI/EPA/ANA-MPA/Panajótisz Prajannisz Fotó: Panajótisz Prajannisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dán mezőgazdasági termelők aggodalmukat fejezik ki a javasolt szén-dioxid-kibocsátási adó lehetséges hatása miatt, amely az ország éghajlati céljaihoz kíván igazodni. A széles körű politikai támogatást élvező kezdeményezéssel Dánia lehet a világ első olyan országa, amely a mezőgazdaságra kibocsátási adót vet ki. Ez a kezdeményezés, amelyet széles politikai támogatás övez, Dániát a világ első olyan országává teheti, amely mezőgazdasági szektorra vetít szén-dioxid-adót, írja a Reuters hírügynökség.

A kormány arra figyelmeztet, hogy a javasolt adó – különösen a kibocsátott szén-dioxidhoz kötődő – a mezőgazdasági termelés jelentős, 6-15 százalékos csökkenéséhez vezethet. A szarvasmarha- és sertéstenyésztés különösen érintett lehet, akár húszszázalékos visszaeséssel is számolhat.

Az Európai Unió 2050-re nettó nulla kibocsátásra törekszik, a dán mezőgazdasági ágazat pedig a vita középpontjába került. A gazdák nemcsak Dániában, hanem az egész EU-ban tiltakoznak a növekvő költségek, adók, bürokratikus akadályok és a szigorú környezetvédelmi előírások ellen. A kihívást az jelenti, hogy olyan egyensúlyt kell találni, amely által úgy támogatják a fenntarthatóságot, hogy közben nem veszélyeztetik a gazdálkodók megélhetését.


Borítókép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája elleni tiltakozás (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Panajótisz Prajannisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.