Valami baj van a vattacukrokkal, több helyen betiltották

Rákkeltő anyagot mutattak ki az igen közkedvelt édességben.

2024. 02. 22. 18:32
null
Teherán, 2018. október 13. Vattacukorárus egy éjjel is nyitva tartó, szabadtéri piacon Teherán belvárosában 2018. október 11-én. Az éjszakai nyitva tartásra közelmúltban engedélyt kapott piac népszerû a családok és a fiatalok körében, különösen péntek esténként. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh) Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ráktól való félelem miatt sorra tiltják be az indiai államok a vattacukrot. Legutóbb Tamilnádu döntött az igen népszerű édesség betiltása mellett, korábban pedig Puduccseri állam vezetése hozott hasonló döntést, azonban több helyen tesztelik, valóban veszélyes-e az élelmiszer.

P. Satheesh Kumar indiai élelmiszerbiztonsági tisztviselő arról beszélt, a vattacukorban olyan szennyeződések telepednek meg, melyek rákhoz vezethetnek és az emberi szervezet bármely részét megtámadhatják.

Az utóbbi napokban hatalmas razziákat tartottak a strandokon és a parkokban, ahová gyakran kitelepülnek az árusok. Indiában a vattacukrokat nem gyárakban gyártják le, előre csomagolva, hanem frissen készítik őket a járókelőknek. A megvizsgált vattacukrok zömében kimutatták a rodamin B szerves vegyületet, mely a szakértők szerint gyaníthatóan rákkeltő besorolású. Az anyagot használják például lézerfesték előállításához vagy veszettség elleni oltáshoz, továbbá – miután fluoreszkáló vegyületről van szó –, gyakran keverik gyomirtóval is.

Az érintett államokban arra szólították fel a lakosságot, amíg nem jelennek meg a vizsgálati eredmények, ne vásároljanak vattacukrot.

Borítókép: Vattacukorárus egy szabadtéri piacon Teherán belvárosában 2018. október 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.