A professzorok szerint a Hamász nem terrorszervezet

Egy, a brit külügyminisztérium munkatársainak tartott szemináriumon professzorok arról beszéltek, hogy helytelen a Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és hogy Izrael, mint „fehér, telepes gyarmatosító” nemzet a felelős végső soron a közel-keleti konfliktusért.

Forrás: V4NA2024. 03. 11. 16:09
20231107-CSS_7468
20231107 Izrael Tudósítás Izraelből a palesztin támadásokkal kapcsolatban kialakult helyzetről. Fotó: Csudai Sándor (CSS) Origo képen: A Hamász palesztin terrorszervezet pusztításának nyomai az izraeli Kfar Aza kibucban 2023. november 7-én, egy hónappal a háború kirobbanása után . Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni Jewish Chronicle beszámolója szerint a külügyminisztérium szemináriumot tartott köztisztviselőknek, amelyen négy akadémikus, Jeroen Gunning professzor a londoni King's College-tól, Tristan Dunning a Queenslandi Egyetemről, Anas Iqtait a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemről és . Martin Kear a Sydney-i Egyetemről tartott előadást arról, hogyan kell megvitatni az Izrael és a Hamász közötti konfliktust az október 7-i terrortámadásokat követően – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Az „Izrael/Gáza: Mi lesz a Hamásszal?” című előadáson a kormány diplomáciai részlegének mintegy száz vezető munkatársa vett részt, és Martin Hetherington, a külügyminisztérium vezető Közel-Kelet-elemzője szervezte.

Annak ellenére, hogy a Hamász terroristái mintegy 1200 embert öltek meg Izraelben és több száz embert ejtettek foglyul, a külügyminisztérium munkatársainak állítólag azt mondták, hogy a Hamász esetében a „terrorista címke” használata „nem hasznos”, és hogy ez megakaszthatja a békekötésre irányuló erőfeszítéseket, mert a Hamász „politikai szárnya mérsékeltebb”, ezért szükséges a „velük való együttműködés”.

Miután a külügyminisztérium munkatársai azt a kérdést tették fel, hogy az október 7-i mészárlást terrorizmusnak kell-e nevezni, az akadémikusok állítólag nem voltak hajlandóak válaszolni, Gunning professzor azonban információk szerint azt mondta, hogy az esetet az izraeli „megszállás” és a palesztin „ellenállás” összefüggésében kell vizsgálni. Dr. Dunning pedig arról beszélt, hogy ő ausztrálként mindent tud „a fehér, telepes gyarmatosításról és az őslakosoktól való földrablásról”, és Izraelt Ausztrália brit gyarmatosításához hasonlította.

A külügyminisztérium szóvivője a köztisztviselők számára tartott szemináriumon elhangzottakra reagálva elmondta: 

Az Egyesült Királyság kormányának álláspontja egyértelmű, hogy a Hamász terrorszervezet. A szemináriumon részt vevő akadémikusok által kifejtett nézetek közül sok téves volt és ellentétes a kormány álláspontjával.

„Zéró toleranciát alkalmazunk a diszkrimináció minden formájával szemben, beleértve az antiszemitizmust is. Felülvizsgáljuk a belső szemináriumokra vonatkozó útmutatásokat, hogy biztosítsuk, hogy a meghívott előadók megfelelőek legyenek” – tette hozzá a szóvivő. 

A négy akadémikus egyébként korábban társszerzője volt egy jelentésnek, amelyet az október 7-i támadásokat követő hónapban nyújtottak be az alsóház külügyi különbizottságának, emlékeztet a Breitbart hírportál. 

Mint írják, a professzorok a dokumentumban azt írták, hogy a brit külpolitika részben felelős a terrortámadásért, azt állítva, hogy a Hamász politikai vezetésének „2006 óta tartó politikai közeledésének elutasítása” és az Izraelre gyakorolt nyomás hiánya, hogy véget vessen a Gázai övezet úgynevezett „ostromának”, „segített megteremteni a feltételeket” a tavalyi izraeli mészárláshoz.

Az, hogy az Egyesült Királyság és más nyugati kormányok a Hamász minden tagját terroristának minősítsék, hozzájárult ahhoz, hogy Izrael számára megengedő környezetet teremtsen ahhoz, hogy bármely épületet vagy személyt célba vehessen Gázában, mivel sokan így vagy úgy kapcsolódnak a Hamászhoz, mint de facto kormányhoz, mint jelentős szociális segélyezőhöz és mint alulról támogatott társadalmi mozgalomhoz 

– tették hozzá jelentésükben.

Az akadémikusok szerint ráadásul a zsidó államnak szállított fegyverek miatt az Egyesült Királyságot „bűnrészesnek lehet találni azokban a háborús bűnökben, amelyeket Izrael követett el a Gázai övezet elleni büntetőháború során, beleértve potenciálisan a népirtás vádját”.

Borítókép: A Hamász palesztin terrorszervezet pusztításának nyomai az izraeli Kfar Aza kibucban 2023. november 7-én, egy hónappal a háború kirobbanása után  (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.