Brüsszel a világ második legősibb foglalkozásának melegágya

Brüsszel, amely nem csupán az Európai Uniónak és a NATO-nak ad otthont, de nagyjából száz egyéb nemzetközi szervezetnek is, a kémek paradicsoma. Paul Van Tigchelt belga igazságügy-miniszter azon dolgozik, hogy ez megváltozzon.

Forrás: Politico2024. 03. 12. 7:52
null
Minister of Justice Paul Van Tigchelt pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels on Thursday 07 December 2023. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mondják, hogy a kémkedés a második legrégebbi szakma a világon – fejtette ki a Politico hírportálnak Belgium igazságügyi minisztere, Paul Van Tigchelt. A tárcavezető szerint a belga kémelhárítók, akik az említett európai és NATO-szervezetek biztonságáért felelősek, egyre komolyabb fenyegetéssel és a keményvonalas geopolitika visszatérésével szembesülnek.

Mint arról beszámoltunk, nemrégiben került napvilágra egy nyugati hírszerzési tájékoztató, amelyből kiderült, hogy az orosz hírszerzés egy szerb ügynököt használ arra, hogy beszivárogjon az uniós intézményekbe – és ez az eset csak a jéghegy csúcsának számít Belgium (és az EU) fővárosában. 

A helyzet súlyosságát felismerve a belga kormány megduplázta az állambiztonsági szolgálatok létszámát, ahol immár mintegy ezer fő szolgál. Munkájuk súlypontja is eltolódott, a terrorelhárítás helyett a kémelhárításra került a hangsúly. Belgium emellett összekötő tiszteket küldött Washingtonba, Hágába és Marokkóba.

Belgiumban nem számít bűncselekménynek a kémkedés, így igen nehéz bárkit is felelősségre vonni. A parlament most változtatna az 1930-as években született jogszabályon, de ha meg is születik a törvény, a kémkedést az ügyben szereplő információk bizalmas természete miatt igen nehéz nyilvános bírósági tárgyaláson bizonyítani.

A miniszter így kénytelen más eszközökhöz nyúlni. Ezek közé tartozik a diplomaták kiutasítása a kémkedésben való részvételük miatt, a munkavállalási engedélyek visszavonása és a kémkedéssel kapcsolatba hozható kutatóintézetek bezárása. Van Tigchelt szerint Belgiumnak el kellene gondolkodnia azon, hogy a védekező kémelhárításról inkább a támadó módszerek felé forduljon.

Meggyőződésem, hogy szükség van egy erős állambiztonságra ... amely a mainál ... offenzívabb lehet. Ami engem illet, ez a következő vita, amelyet le kell folytatnunk

− mondta Paul Van Tigchelt, hozzátéve, hogy a titkosszolgálatok nem léphetik át a jogállamiság kereteit, és nem végezhetnek műveleteket külföldön.

Borítókép: Paul Van Tigchelt belga igazságügyi miniszter (Fotó: BELGA MAG / Belga via AFP / Nicolas Maeterlinck)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.